Obłędnie czekoladowe ciasto Kinder Delice posmakuje Wam od pierwszego kęsa. Przygotujcie ten deser chociaż raz, a gwarantujmy, że trafi na Waszą listę ulubionych słodkości.
Ciasta przypominające popularne słodycze są zawsze wspaniałym pomysłem na deser. Dziś przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na bajeczne ciasto czekoladowe z masą śmietankową, które smakuje identycznie, jak kultowy batonik Kinder Delice.
Stworzenie tego słodkiego dzieła jest naprawdę łatwe, a Wasi bliscy oszaleją na jego punkcie. Ciasto możecie podać także w postaci smacznego tortu.
Przepis na ciasto Kinder Delice
Składniki:
Ciasto:
200 g cukru
4 jajka
300 ml śmietanki 30%
110 g mąki
20 g kakao
16 g miodu
Cukier puder
Masa:
60 g cukru pudru
250 g mascarpone
100 ml śmietanki 30%
Polewa:
50 g czekolady mlecznej
500 g czekolady gorzkiej
Sposób wykonania:
Do naczynia wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę 30% i ubijamy z dodatkiem cukru pudru (wsypujemy go porcjami, aby zapobiec powstaniu grudek).
Do oddzielnej miski dodajemy żółtka i cukier, ucieramy oba składniki mikserem, potem dodajemy mąkę, kakao, miód i znowu wszystko miksujemy. Przekładamy białka jaj i dalej mieszamy robotem, aby starannie połączyć składniki. Do otrzymanej masy przekładamy ubitą śmietankę i mieszamy wszystko ostrożnie łyżką.
Przelewamy całość do dwóch keksówek. Pamiętajmy, aby wcześniej wysmarować formy masłem i wysypać bułką tartą. Pieczemy ciasto w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 15 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia.
Zabieramy się za przyrządzanie kremu. Do sporego naczynia wlewamy zimną śmietankę 30% i ubijamy ją z cukrem pudrem (wsypywanym partiami). Potem masę łączymy z serkiem mascarpone (dodajemy po łyżce), nieustannie miksując.
Kładziemy kratkę z piekarnika na blaszce i umieszczamy na niej biszkopt. W ten sposób czekolada spłynie do formy i nic się nie rozleje po stole. Na część biszkoptu rozsmarowujemy przyrządzony krem śmietankowy, a potem przykrywamy go drugim biszkoptem. Deser oblewamy polewą czekoladową (roztopiona czekolada mleczna i gorzka) i wkładamy do schłodzenia na co najmniej 4 godziny. Ciasto ozdabiamy jeszcze zygzakiem z mlecznej czekolady i podajemy. Smacznego!