Ciasto krówka to zniewalające połączenie karmelu i kruchych ciasteczek, które smakuje niczym popularne krówki. Sekret jego smaku tkwi w słonych krakersach, słodkiej masie kajmakowej i masie z serka mascarpone. Każdy, kto skosztuje tego przysmaku, z pewnością poczuje wyjątkową różnorodność smaków.
Krówka to ciasto, które nie wymaga pieczenia, zatem jest idealne dla ludzi, którzy lubią sięgać po łatwe, szybkie, a zarazem smaczne przepisy. Dzisiejszą recepturę przygotowaliśmy z myślą o takich właśnie osobach.
Ciasto Krówka bez pieczenia – przepis
Składniki:
30 krakersów
2 puszki masy kajmakowej
60 herbatników
150 g białej czekolady
600 ml śmietanki kremówki 36%
250 g serka mascarpone
75 ml mleka
płatki migdałowe lub wiórki kokosowe na posypkę
Przygotowanie:
Puszkę masy kajmakowej włóż do garnka i podgrzewaj ją na małym gazie, nieustannie mieszając. Zakończ czynność, gdy masa osiągnie płynną konsystencję. W foremce wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż herbatniki i umieść na nich podgrzany kajmak – równomiernie go rozsmaruj. Następnie połóż na niego krakersy. Spód odstaw do wystudzenia. W międzyczasie zetrzyj na tarce białą czekoladę i połącz ją z gorącym mlekiem. Zimną śmietanę połącz z serkiem mascarpone. Całość zmiksuj na wysokich obrotach. Potem składniki dodaj do mieszanki mleczno-czekoladowej. Masę śmietanową wyłóż na ciasteczka i pokryj ją herbatnikami. Umieść na nich drugą puszkę kajmaku. Na końcu posyp ciasto płatkami migdałowymi bądź wiórkami kokosowymi.