Jeśli przepadasz za deserami z dodatkiem alkoholu, wypróbuj przepis na wyśmienite ciasto „kukułka”. Specjał ten ma wyraźny smak, który z pewnością trafi w gusta każdego wielbiciela łakoci.
Ponieważ ciasto „kukułka” zawiera alkohol, nie powinny sięgać po nie dzieci. Dorośli natomiast mogą śmiało pozwolić sobie porcję tego przysmaku. W poniższym przepisie zachowano idealny balans smaków, dzięki czemu alkohol nie przeważa w całym wypieku i można wyczuć także smak pozostałych składników m.in. kawy czy czekolady.
Jak przygotować ciasto kukułka?
Składniki:
biszkopt kakaowy:
¾ szklanki mąki tortowej
6 jajek
3 duże łyżki kakao
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt jasny:
pół szklanki cukru
3 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mąki tortowej
krem czekoladowy:
¾ szklanki cukru
100 g czekolady deserowej
¾ szklanki wrzącej wody
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżeczki cukru wanilinowego
pół szklanki wódki
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
krem śmietanowy:
4 łyżki cukru pudru
800 ml śmietanki kremówki
pół szklanki wrzątku
4 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Biszkopt kakaowy
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175°C. Oddziel żółtka od białek, potem białka wlej do naczynia i ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do nich cukier i miksuj, aż cukier całkowicie się rozpuści, natomiast piana będzie szklista. Dodaj do masy żółtka i ponownie miksuj – składniki powinny się dobrze połączyć. Połącz mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, przełóż do masy jajecznej. Wszystko delikatnie wymieszaj. Masę na ciemny biszkopt umieść w foremce (wymiary ok. 24×24 cm) i wstaw ją do pieca. Grzej około pół godziny, w razie czego sprawdź drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest gotowy. Po upieczeniu ciasto ostudź i przekrój na 2 równe części.
Biszkopt jasny
Z 3 jajek oddziel żółtka. Białka ubij na sztywną pianę. Potem dodawaj cukier i miksuj – kryształki powinny się roztopić, a piana z białek pozostać szklista. Dodaj do masy żółtka i ponownie miksuj. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do kremu jajecznego, wszystko ostrożnie wymieszaj. Ciasto umieść w formie o wymiarach ok. 38×22 cm, włóż do piekarnika i piecz przez pół godziny. Po upieczeniu jasne ciasto ostudź.
Krem czekoladowy i śmietanowy
Zaparz kawę. Nad kąpielą wodną (w misce umieszczonej na garnuszku z wrzątkiem) rozpuść obie czekolady, dodaj cukier i zaparzoną kawę – składniki podgrzewaj do chwili, aż dobrze się rozpuszczą i połączą ze sobą. Miskę zdejmij z garnuszka i odstaw do wystudzenia. Potem dodaj wódkę i starannie wymieszaj masę. Zalej połową szklanki gorącej wody żelatynę i odstaw ją do wystudzenia. Przelej śmietanę do naczynia i ubij ją na sztywno. Nie zapomnij pod koniec ubijania dodać do niej cukier puder (przesiany przez sitko) i wystudzoną żelatynę.
Dekoracja ciasta
W formie ułóż ciemny biszkopt, rozprowadź na nim połowę masy śmietanowej, potem przykryj ją jasnym biszkoptem i nasącz go kremem czekoladowym. Przykryj całość blatem czekoladowym i umieść na nim resztę masy śmietanowej. Wstaw ciasto do lodówki, aby szybciej stężało. Wierzch oprósz wiórkami kokosowymi albo startą czekoladą. Taki deser z pewnością uświetni rodzinne spotkania, urodziny, imieniny lub inne okazje.