Ciasto lemon bez pieczenia. Ciekawa propozycja na deser

Pixabay.com

Ciasto bez pieczenia w wersji lemon jest niezwykle interesującą propozycją dla osób poszukujących niecodziennego sposobu na przygotowanie smacznego wypieku. Poniższy przepis pozwoli go przygotować każdemu.

REKLAMA

Składniki na spód:

330g podwójnych markiz Mafijne Lemon
130g roztopionego, przestygniętego masła

Składniki na krem:

700ml mleka
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 kopiasta łyżka mąki pszennej
250g masła w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru pudru
2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
skórka starta z jednej cytryny
3 łyżki soku z cytryny

REKLAMA

Składniki do nasączenia:

200ml wody
sok wyciśnięty z 1 cytryny
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

2 galaretki cytrynowe w proszku
700ml gorącej wody
około 520g podwójnych markiz Mafijne Lemon

Sposób przygotowania:

500 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem waniliowym. Do pozostałego 200 ml mleka dodajemy budyń, obie mąki i dokładnie mieszamy, po czym dodajemy do gotującego się mleka. Potem zmniejszamy ogień i gotujemy 1 minutę. Po zdjęciu z ognia nakładamy na rondel folię spożywczą i studzimy. Podwójne markizy miksujemy, dodajemy masło i mieszamy. Masę wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 26×26 cm.

REKLAMA

Masło ucieramy z cukrem pudrem i miksujemy przez 2-3 minuty. Potem w 3-4 partiach dodajemy budyń, w międzyczasie mieszając. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i sok z cytryny. Połowę gotowego kremu wykładamy na blachę i wyrównujemy.

Mieszamy składniki do nasączenia. Podwójne markizy moczymy przez kilka sekund i układamy na kremie. Na wierzch wykładamy pozostały krem, wyrównujemy i wkładamy do lodówki. Obie galaretki wsypujemy do miseczki, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Potem wylewamy ją na ciasto i ponownie chowamy je do lodówki.

Podziel się: