Ciasto marchewkowe. Dodaj to, a będzie niezwykle wilgotne

Ciasto marchewkowe
YouTube screen | Delicious Recipes from Olga Matveiy in English

Ciasto marchewkowe to wyśmienite i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie nawet najbardziej początkujący kucharz. Jest delikatne i bardzo wilgotne za sprawą pewnego składnika. Poznaj przepis. 

REKLAMA

Marchewka to warzywo, które możemy użyć nie tylko do sałatek czy zup, ale także do ciast. Na jej bazie powstało ciasto marchewkowe, które jest bardzo proste i błyskawiczne. Niektórzy dodają do niego pewien dodatek, który nadaje nie tylko puszystości, lekkości i wilgotności, ale też nadaje obłędnego smaku.

Ciasto marchewkowe. 1 składnik sprawi, że będzie niezwykle mięciutkie i wilgotne

Mało kto wie, że wiele gospodyń wiejskich dodaje do ciasta składnik dobrze znany każdemu. A mowa tutaj o startym jabłku, które sprawi, że po upieczeniu ciasto marchewkowe będzie nie tylko obłędnie wilgotne, ale też aromatyczne. Mieszkanie będzie wypełniać cudny, korzenny zapach. Przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:

REKLAMA

» 4 jajka
» 25 dag cukru
» 1 cukier wanilinowy
» 1 szklanka oleju
» 3 szklanki mąki
» 3 szklanki marchwi- startej
» 2 jabłka – starte na grubym oczku
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody
» 1 jabłko starte

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieść w misce oprócz jabłka, a następnie zmiksuj. Na koniec dodaj starte jabłko i delikatnie wymieszaj, a potem włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około godzinę do suchego patyczka. Po upieczeniu możesz polać ciasto polewą z białej czekolady, a potem krój. Smacznego!

REKLAMA

 

Przejdź na stronę główną