Ciasto na krokiety pęka przy zwijaniu? Istnieje sposób, by temu zaradzić

krokiety
fot. Facebook / gabriela.zyzak.3

Nie da się ukryć, że krokiety należą do jednych z ulubionych dań Polaków. Ich podstawową składową jest ciasto, które nieraz może pęknąć podczas zawijania. Okazuje się, że istnieje pewien skuteczny trik, który sprawi, że unikniemy tego problemu.

REKLAMA

Krokiety to kultowa potrawa naszej rodzimej kuchni. Są niezbędnym elementem świątecznego stołu, ale chętnie spożywamy je też w dni powszednie. Każdy, kto kiedykolwiek robił tę potrawę, ma świadomość, że ciasto potrafi czasem pękać podczas zawijania.

Ciasto na krokiety pęka? Wypróbuj babciny sposób

Ciasto jest jednym z najważniejszych elementów krokieta. Może pękać nawet już w czasie zawijania. Okazuje się, że jest na to rada. Tajemnica tkwi w jednym składniku, który należy dodać do ciasta. Mowa o przegotowanej gorącej wodzie. Właśnie dzięki temu dodatkowi ciasto zrobi się bardziej sprężyste, a potem podczas zawijania krokietów nie będzie pękać. Mając tę wiedzę, nie pozostaje nic innego, jak podać przepis na smaczne krokiety warzywne.

REKLAMA

Składniki:
Ciasto:
2 jajka
250 ml mleka
30 ml oleju
350 g mąki pszennej
250 ml gorącej i przegotowanej wody

Farsz:
150 g pieczarek
cukinia
papryka
cebula
liść laurowy
koncentrat pomidorowy
pieprz
sól

REKLAMA

Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej

Przygotowanie:
Aby przyrządzić ciasto na krokiety, najpierw wbij jajka do miski. Wlej do nich mleko, dodaj olej i mąkę. Wszystko dobrze pomieszaj. Gdy otrzymasz zwartą masę, wlej do niej gorącą wodę, i całość nieustannie mieszaj.

Usmaż na patelni naleśniki. Wyłóż je na talerz i przygotuj farsz. Paprykę, cebulę, cukinię pokrój w małą kostkę. Pieczarki obierz i posiekaj. Wszystkie składniki podsmaż. Następnie dodaj do warzyw koncentrat pomidorowy, przyprawy i duś farsz pod przykrywką na patelni. Kiedy papryka zmięknie, to znaczy, że nadzienie jest gotowe. Odstaw je do wystudzenia. Potem nakładaj farsz na naleśniki i zawijaj krokiety. Na początku obtaczaj je w jajku, a potem w bułce tartej. Smaż ja na złoty kolor z dwóch stron. Potrawę możesz podawać ze startym parmezanem.

Podziel się: