Ciasto „Smerfetka”. Bajeczny wygląd i smak skusi każdego – przepis

ciasto smerfetka
fot. screen Youtube / SmakowiteDania

Ciasto smerfetka kusi nie tylko wyglądem, ale także smakiem. Jego zaletą jest nie tylko prostota, lecz również szybkość wykonania. To szybkie ciasto bez pieczenia jest cudownym połączeniem smaków. Kwaskowate galaretki idealnie łączą się ze śmietanką i kremem serowym, tworząc oryginalny, niebieski przysmak dla całej rodziny. Sprawdź, jak przyrządzić ciasto smerfetka, które wzbudzi aplauz wśród wielbicieli słodkości.

REKLAMA

Ciasto smerfetka spodoba się szczególnie dzieciom. Jest słodkie, aksamitne i puszyste, o lekko cytrynowej nucie. Niebieska galaretka zapewni deserowi spektakularną barwę. Ponadto jej smak (np. borówkowy) doskonale przełamie słodycz ciasta.

Smerfetkę możesz zrobić także na urodziny swojej pociechy – na pewno będzie zachwycona. Ciasto robi się błyskawicznie, nie wymaga pieczenia, a kruche herbatniki stworzą fantastyczny, lekko chrupiący spód. Jeśli gustujesz w efektownych i szybkich ciastach bez pieczenia – poniżej znajdziesz świetną recepturę.

REKLAMA

Ciasto smerfetka – przepis

Składniki (na blachę o wymiarach 25 × 36 cm):
1 kg sera z wiaderka do ciast
200 g herbatników
2 galaretki cytrynowe
5 niebieskich galaretek
3 łyżki cukru pudru
500 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 36%

Przygotowanie:
Na początku wykładamy blachę papierem do pieczenia, a później układamy warstwę herbatników. Dwie galaretki cytrynowe i dwie niebieskie przesypujemy do dwóch naczyń i każdą zalewamy wrzącą wodą (250 ml), odstawiamy do wystudzenia. Zimną galaretkę cytrynową dobrze mieszamy z serem twarogowym i cukrem pudrem, masę przekładamy na blachę z herbatnikami i wkładamy do lodówki, aby stężała. Zimną niebieską galaretkę miksujemy ze śmietanką i wykładamy na blachę z zastygniętą masą, znów umieszczamy w chłodziarce. W tym czasie 3 niebieskie galaretki zalewamy wrzącą wodą (500 ml), mieszamy, odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia, na końcu przekładamy ją na deser. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby górna warstwa całkowicie stężała. Smacznego.

REKLAMA

Podziel się: