Ciasto „Trociniak” z pysznym, świątecznym nadzieniem. Prosty przepis

trociniak
fot. screen Youtube / Wystrzałowa Kuchnia

Ciasto „Trociniak” z pysznym, świątecznym nadzieniem. Przepis zachwyci każdego, kto spróbuje choć trochę. Znika z blachy migiem.

REKLAMA

To ciasto ma niesamowity smak. Idealne na święta, ale też na każdą inną okazję. Przepis jest prosty, ale wymaga większego wkładu czasu. Smak jednak jest wart poświęconej każdej minuty. Niebo w gębie!

Ciasto „Trociniak” – przepis

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka przesianej mąki
1/2 szklanki cukru
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka
2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego
1/2 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
200 g miękkiego masła
Masa jabłkowa:
4-5 jabłek
3 galaretki agrestowe
1 litr gorącej wody
Poncz:
1/3 szklanki przegotowanej , wystudzonej wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
Posypka:
100 g wiórek kokosowych
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka masła

Przygotowanie:
Biszkopt: białka ubij z solą na sztywną piankę, a potem dodawaj cukier, żółtka. Do miski wsyp przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, następnie mieszaj i dodaj do ubitych białek. Dokładnie wszystko wymieszaj, a potem przelej na blaszkę o wymiarach 28x24cm. Piecz 30 minut w 180 stopniach, a potem z upieczonego i wystudzonego biszkoptu odkrój skórkę.

Masa budyniowa: do miski wsyp mąkę, budyń, 1 szklankę mleka, a następnie wymieszaj i odstaw na bok. Do garnka wlej drugą szklankę mleka i dodaj cukier. Gotuj na małym ogniu i zagotuj. Do gotującego mleka z cukrem dodaj wcześniej przygotowany budyń. Mieszaj energicznie, aż zgęstnieje i odstaw do wystudzenia. Masło ucieraj mikserem, a potem dodawaj powoli wystudzony budyń. Gotową masę podziel na dwie równe części.

REKLAMA

Masa jabłkowa: galaretki zalej gorącą wodą, następnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Jabłka obierz, a potem zetrzyj na tarce i odsącz sok na sitku. Do wystudzonej galaretki wrzuć jabłka i odstaw do lekkiego stężenia.

Poncz: do wody wlej sok z cytryny i dodaj cukier, a potem wymieszaj i nasącz ponczem ciasto. Na nasączony biszkopt wyłóż 1 połowę masy, następnie wstaw do lodówki, by zastygła. Wyłóż lekko stężałe jabłka i ponownie odstaw do lodówki. Na zastygnięte jabłka wyłóż drugą połowę masy.

Posypka: Na suchej patelni podpraż wszystkie składniki na wolnym ogniu. Odstaw do wystudzenia i posyp wierzch ciasta. Smacznego!

Podziel się: