Ciasto w 5 minut z dwóch jajek to niezwykły przepis, który zachwyci smakiem każdego. Jest lekkie, jego konsystencja przypomina watę cukrową. Poznaj przepis.
Nie masz pomysłu na deser w kilka minut, a zbliżają się niespodziewani goście? To ciasto przygotujesz w niecałe 10 minut, jedynie pieczenie jest nieco dłuższe, ale na to nie mamy wpływu. Jednak czas przygotowania znacznie zmniejsza oczekiwanie. Ciasto jest jak chmurka – delikatne, puszyste, pyszne w smaku. Ma dodatek ananasa – ale można użyć też innych owoców – brzoskwiń, mandarynek, pomarańczy, jabłka z cynamonem. Przepis znajduję się poniżej.
Zobacz także: Puszyste ciasto z 1 jajka. Pokochasz ten przepis i smak
Ciasto w 5 minut z dwóch jajek. Przepis
Składniki: blaszka:(22x11cm)
» 2 jajka
» 100 g cukru
» szczypta soli
» 80 ml stopionego masła
» 120 g jogurtu naturalnego
» 60 ml gorącego mleka
» 240 g mąki pszennej
» 10 g proszku do pieczenia
» 200 g ananasa
Przygotowanie:
Jajka wrzuć do miski, a potem dodaj cukier i szczyptę soli. Zmiksuj na pulchną masę, następnie dodaj stopione masło, jogurt naturalny. Zmiksuj i dolewaj strumieniem gorące mleko. Na koniec wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj pokrojonego ananasa. Krótko wymieszaj, następnie przelej do blaszki z papierem do pieczenia.
Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około godzinę, do suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu możesz polać je lukrem – przepis jest tutaj – albo posypać cukrem pudrem. Smacznego!