kotlety
fot. Pixabay

Prawdopodobnie każdy kiedyś trzymał w kuchni chleb lub bułkę przez bardzo długi czas, w efekcie czego pieczywo zrobiło się czerstwe. Niektórzy mają skłonność do wyrzucania nieświeżego chleba, ale nie warto tego robić. Tym bardziej że istnieje lepsze rozwiązanie na wykorzystanie starych resztek w kuchni.

Przygotuj wyborną potrawę, która podbije twoje kubki smakowe i ucieszy każdego. Ciekawe, czy ktoś z domowników zorientuje się, że to danie zrobiono z pieczywa nie pierwszej świeżości. Takie kotleciki to równocześnie doskonały sposób na niemarnowanie żywności.

Pyszne kotlety z czerstwego pieczywa – przepis krok po kroku

Składniki:
2 jajka
pół kg czerstwego pieczywa
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki oliwy
pół łyżeczki soli
2 łyżki startego parmezanu
pół łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Czerstwe pieczywo włóż do miski z wodą, powinno w niej zostać przez kwadrans. Potem przeciśnij je przez sito i umieść w misce. Wbij 2 jajka, dodaj przyprawy i parmezan. Wszystko starannie wymieszaj do uzyskania zwartej masy. Na patelni rozgrzej oliwę, w tym czasie zacznij formować z pulpy niewielkie kotleciki. Kładź je na rozgrzanej patelni i smaż z obydwu stron na złoty kolor. Smacznego.

Przechowywanie pieczywa

Pieczywo najlepiej połóż w suchym i ciemnym miejscu. Idealny do przechowywania tego rodzaju asortymentu jest drewniany chlebak. Jeżeli go nie masz, włóż pieczywo do materiałowego lub foliowego woreczka.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę