Coca – cola w nieco innym wydaniu. Ciasto o smaku popularnego napoju zachwyca smakiem

Ciasto o smaku coca - coli
YouTube | Cooking with Shotgun Red

Coca – cola to jeden z najpopularniejszych napoi na całym świecie. O jego niekorzystnym wpływie na organizm już niejednokrotnie wypowiadali się specjaliści. Jeśli jednak nie spożywamy go w nadmiarze, a jedynie od czasu do czasu, to nie mamy podstaw do niepokoju o jego efekty uboczne.

REKLAMA

Niedawno na portalu o2, pojawił się niecodzienny przepis, który pokazuje nam, jak wykorzystać popularny napój w nieco inny sposób. Mowa tutaj bowiem o cieście o smaku coca – coli. Warto wypróbować ten przepis!

Aby przyrządzić niecodzienne ciasto o smaku coca – coli potrzebujemy:

Cukier – 2 szklanki

Mąka tortowa – 2 szklanki

Maślanka – 0,5 szklanki

Jajka – 2 sztuki

Coca – cola – 1 puszka

Masło – 1 szklanka, drobno posiekanego

Soda oczyszczona –  1 łyżeczka

Cynamon – 0,5 łyżeczki

Sól – 0,5 łyżeczki

Kakao – ¼ szklanki

Ekstrakt waniliowy – 1 łyżeczka

Dodatkowo do wykonania polewy będą nam potrzebne:

Cukier puder – 4 szklanki

Coca – cola – 1 puszka

Kakao – ¼ szklanki

Masło – 0,5 szklanki drobno posiekanego

REKLAMA

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do garnka wlewamy colę, dodajemy masło oraz kakao. Całość podgrzewamy na małym ogniu i nieustannie mieszamy, do całkowitego połączenia. Następnie odstawiamy masę na bok.

W kolejnym kroku mieszamy ekstrakt z wanilii, maślankę oraz jajka. Po dokładnym połączeniu składników, dodajemy mieszankę mąki, cukru, soli, sody oczyszczonej i cynamonu i ponownie mieszamy.

Następnie formę smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 300 stopni i pieczemy około 35 – 40 minut. W tym czasie możemy przygotować polewę do ciasta.

REKLAMA

Coca – colę wlewamy do garnka i podgrzewamy do zagotowania. Kiedy około połowa coli wyparuje, dodajemy kakao, cukier puder i masło i całość mieszamy do połączenia składników.

Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i polewamy je przygotowaną polewą. Następnie odstawiamy ciasto, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Najlepiej dać mu odpocząć całą noc. Smacznego!

Podziel się: