Suszenie grzybów to najlepszy sposób na ich przechowanie. W tej postaci zostaną z nami przez długi czas, jednak zachowają swój smak tylko wtedy, gdy będziemy przestrzegać kilku zasad.
Grzyby do suszenia nadają się doskonale, ale jest jeden warunek – powinny być zdrowe, a więc bez żadnych oznak pleśni oraz obecności robaków.
Czy należy myć grzyby przed suszeniem?
Nie jest to konieczne. Mało tego, jest to nawet niewskazane, ponieważ może nawet przyczynić się do znacznego wydłużenia czasu suszenia. Dlaczego tak się dzieje? Otóż grzyby w kontakcie z wodą zachowują się jak gąbka – zwyczajnie ją chłoną. Z tego względu o wiele trudniej jest je szybko i dokładnie wysuszyć. Warto jednak grzyby przed suszeniem oczyścić z zabrudzeń (np. piasku) używając do tego noża czy szczoteczki o miękkim włosiu.
Grzyby najlepiej zbierać do koszyków. Niektórzy wkładają je do torebek foliowych, ale nie jest to dobry pomysł, ponieważ mogą szybko pokryć się warstewką wilgoci. Poprzez brak dostępu powietrza, okazy mogą stać się trudniejsze do wysuszenia, a gromadząca się w szczelnych torebkach wilgoć, prowadzi do ich szybszego psucia.