Zdarzyło wam się kiedyś przyrządzić zbyt dużą ilość jedzenia? Nie każdy ma chęć czy możliwość, aby je natychmiast zamrozić. Jak zatem bezpiecznie przechowywać je w chłodziarce? Mamy kilka pomysłów.
Przechowując produkty spożywcze, zależy nam na tym, aby jak najdłużej zachowały świeżość. Sprzyja temu niska temperatura, a taka właśnie panuje w lodówce. Oprócz utrzymania sprzętu w odpowiednim stanie powinniśmy racjonalnie dobierać metody oraz narzędzia, jakie zastosujemy do magazynowania żywności.
Czym przykryć jedzenie w lodówce?
Aby zabezpieczyć dania przed utratą świeżości i wysychaniem przełóżmy je do szczelnych pojemników ze szkła lub plastiku. Doskonale sprawdzą się słoiki oraz specjalne pojemniki, a jeśli ich nie mamy, możemy umieścić potrawy, chociażby w pudełkach po lodach, a nawet opakowaniach po pastach lub serkach z plastikowymi pokrywkami.
Jeśli jednak nie dysponujemy takimi kontenerkami, jedzenie możemy włożyć do chłodziarki w naczyniu, w którym się ono znajduje (np. na talerzyku, w misce). Wcześniej przykryjmy je folią spożywczą – aluminiową lub przezroczystą. Tą ostatnią możemy nakryć produkty znajdujące się w metalowej misce. Aluminiowa folia po kontakcie z metalem wejdzie w reakcję z pożywieniem i w rezultacie potrawa straci smak. Możemy jednak używać jej do zakrywania dania umieszczonego w każdym innym naczyniu. Ma dwie strony: matową, która przepuszcza ciepło i błyszczącą, która je zatrzymuje. Najlepiej owijać produkty spożywcze matową stroną do środka, ponieważ wtedy folia będzie przewodzić chłód wytwarzany przez lodówkę.