Bułka tarta jest znana na całym świecie, ale wiele osób także jej unika. Dlaczego? Ponieważ wchłania ona bardzo dużo tłuszczu przez co potrawy są bardziej kaloryczne i nie posiada wielu wartości odżywczych. Coraz więcej słyszy się na temat nietolerancji glutenu więc wiele osób z niej rezygnuje. Na szczęście istnieją produkty, którymi możemy zastąpić bułkę tartą – nadadzą one Twoim potrawom wyjątkowy smak, a co najlepsze, podniosą ich wartość odżywczą!
Poznaj sześć zamienników, które świetnie się sprawdzą w Twojej kuchni, a w dodatku smakują wyśmienicie!
1. Otręby
Zawierają gluten i wchłaniają tłuszcz – tak samo jak bułka tarta – ale są mniej kaloryczne. Dostarczają duże ilości błonnika i wartości odżywczych.
2. Płatki owsiane
Posiadają wiele cennych składników, a także błonnik. Ich smak zależy od tego, jaki rodzaj płatków wybierzesz. Warto spróbować także popularne płatki owsiane, żytnie, jęczmienne lub pszenne. Można je zmielić lub używać w całości.
3. Nasiona i orzechy
Zmielone nasiona i orzechy takiej jak np. sezam, pestki dyni, siemię lniane, słonecznik są świetną alternatywą dla bułki tartej. Posiadają cenne witaminy i minerały. Warto nadać daniu zupełnie inny smak!
4. Kasze
Jeśli potrzebujesz zamiennika bułki tartej do potraw takich jak pasztet lub kotlety mielone to wypróbuj kasze. To świetny zamiennik, który w zależności od swych predyspozycji smakowych możesz użyć każdego rodzaju z nich: gryczana, jęczmienna, jaglana, ale także kaszka kukurydziana lub kasza manna. Przed spożyciem musisz ją ugotować, a jeśli zależy Ci na jednolitej konsystencji, to wcześniej należy ją jeszcze zmielić.
5. Zioła i przyprawy
Zamiast panierować ryby lub mięso w bułce tartej, spróbuj natrzeć je olejem i posyp przyprawami, a efekt Cię zaskoczy – twoje danie będzie mniej kaloryczne, ale i smaczne.
6. Wiórki kokosowe
Wiórki kokosowe kojarzą się przede wszystkim z deserami i daniami słodkimi. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, doda je do panierowania mięsa, otrzymasz interesujący, orientalny smak.