Danie 10x lepsze niż gołąbki i mielone. Szybki przepis przyciąga każdego

kotlety mięsne duszone w kapuście
fot. screen Youtube / Шашлыки от Мартика

Lubisz kotlety mielone i gołąbki? W takim razie na sto procent posmakuje ci danie z tego przepisu. Jeśli na okrągło gotujesz dla rodziny, to niniejsza instrukcja nie będzie dla ciebie problematyczna. Dzięki niej stworzysz potrawę, którą każdy domownik zje z apetytem, a dokładki będą pewne. Kotlety mięsne w duszonej kapuście powstają w zaskakująco szybkim tempie i równie szybko znikają z patelni.

REKLAMA

Lepsza alternatywa dla mielonych i gołąbków

Oba specjały rządzą na stołach milionów Polaków od wielu lat. Warto przygotować podobny smakołyk, który zdaniem wielu testerów – smakuje 10 razy lepiej od kultowych mielonych czy kapuścianych zawiniątek. Tę znakomitą recepturę podsunęła mi znajoma, która wpadła do mnie na kawę. U niej przepis zrobił prawdziwą furorę i nawet teściowa była pod wrażeniem. Wystarczy porcja mielonego mięsa i główka kapusty. Nie obejdzie się też bez przypraw – to dzięki nim danie zyska fenomenalny smak i stanie się aromatyczne.

Od tej pory mięsne kulki w duszonej kapuście z dodatkiem esencjonalnego sosu będą cieszyć twoje podniebienie nawet co tydzień. Są proste zrobienia i pyszne. Przyznam, że sama serwuję je kilka razy w miesiącu.

Przepis na soczyste kotlety w duszonej kapuście w sosie własnym

Składniki:
1 główka kapusty
¾ kg mięsa mielonego
saszetka ryżu
2 ząbki czosnku
2 cebule
4 łyżki koncentratu pomidorowego
papryka słodka
pieprz i sól
majeranek
natka pietruszki

REKLAMA

Opis przygotowania:
Podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy 4 łyżki koncentratu. Kapustę rozdrabniamy w blenderze i wrzucamy ją na patelnię, wszystko mieszamy i smażymy przez 10 minut.

Do mięsa przekładamy ryż, wszystko doprawiamy i zaczynamy wyrabiać masę. Tworzymy w dłoniach kotlety i umieszczamy je na kapuście na patelni. Dodajemy gorącą wodę – powinna zakryć mięsne kulki do połowy. Dusimy je pod pokrywką przez około 20 minut. W międzyczasie przewracamy kotlety na kolejną stronę, a pod koniec obróbki cieplnej oprószamy posiekaną pietruszką. Gotowe danie serwujemy z sosem, który sam utworzył się na patelni. Smacznego.

Kotlety w kapuście smakują podobnie jak gołąbki, ale niektórzy koneserzy twierdzą, są od nich zdecydowanie smaczniejsze. Zafunduj swojej rodzinie taki rozgrzewający obiad, a zaspokoi ich apetyty na długo. Danie przygotujesz błyskawicznie i starczy ci nawet na 2 dni.

Podziel się: