
Próżno szukać kogoś, kto nie przepada za zupą pomidorową. To klasyka polskiej kuchni i wiele jej fanów gotuje ją co najmniej raz w tygodniu. Receptura na tę potrawę jest łatwa, a jeśli przyrządzisz ją na wczorajszym rosole, to obiad masz w mgnieniu oka. Choć pomidorową możesz też stworzyć od podstaw – z żeberek, kurczaka, passaty pomidorowej, warzyw i przypraw. Czy wpadłbyś na pomysł, żeby dodać do zupy chrzan? Jeśli nie, to szkoda, bo ten dodatek naprawdę wiele wnosi do garnka.
Pomidorowa to jedna z tych zup, której nie da się nie lubić. Gdy brakuje nam pomysłów na obiad, ona nas ratuje. Można ją modyfikować i podawać raz z makaronem, a raz z ryżem. Mniej oczywisty dodatek w postaci chrzanu to także ekstra sposób na polepszenie smaku zupy.
Przepis na zupę pomidorową z chrzanem
Składniki:
» 500 ml domowej passaty pomidorowej,
» 2 ćwiartki z kurczaka,
» 500 g żeberek wieprzowych,
» 1 spora pietruszka,
» 2-3 ząbki czosnku,
» 2 marchewki,
» por,
» pół selera,
» ew. kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego,
» czosnek granulowany,
» 2 łyżki tartego chrzanu,
» pieprz i sól,
» liście laurowe i ziele angielskie,
» drobno pokrojona natka pietruszki,
» makaron bądź ryż.
Przygotowanie:
Oczyszczamy mięso. Żeberka dzielimy na małe kawałki, zalewamy wodą na ok. 4 palce i gotujemy na małym gazie. Gdy woda się zagotuje, usuwamy szumowiny, np. łyżką. Wrzucamy liście laurowe (3-4 sztuki) i ziele angielskie (kilka szt.). Solimy wywar.
Jarzyny obieramy i kroimy drobnej, a potem przekładamy do bulionu wraz z przeciśniętym czosnkiem. Gotujemy zupę na małym gazie, aż mięso zmięknie.
Dodajemy passatę, czosnek granulowany i pieprz do smaku oraz chrzan, zagotowujemy. Ewentualnie sięgamy po koncentrat pomidorowy.
Danie podajemy np. makaronem. Dekorujemy zieleniną i podajemy.
Czytaj też: Co zrobić, żeby makaron się nie kleił? Jest 1 łatwy patent