Dodaj do sernika ten 1 składnik, a nie pożałujesz. Będzie dzięki niemu pyszny i delikatny, a jego smak zachwyci każdego, kto go spróbuje. Co to za tajemniczy składnik? Sprawdź i wypróbuj!
Sernik to wypiek uwielbiany przez wiele osób. Choć jego przygotowanie nie jest skomplikowane to często zdarza się tak, że po upieczeniu opada, jest zbity i ani trochę puszysty. Jest jednak na to genialny sposób, a mianowicie chodzi tu o składnik, który zna każdy – ser mascarpone.
Dodaj do sernika ten 1 składnik, a będzie idealny w smaku
Dodaj do masy serowej ser mascarpone. Dzięki temu będzie perfekcyjnie puszysty, a w dodatku lekki jak piórko. Dodatek skórki z cytryny sprawia, że sernik ma obłędny smak, a jego aromat podczas pieczenia unosi się w całym mieszkaniu.
Składniki:
» 1 kg twarogu
» 250 g mascarpone
» 3/4 szklanki cukru
» 32 g cukru z prawdziwą wanilią
» 50 g miękkiego masła
» 5 jajek
» 1 łyżeczka przyprawy do sernika
» 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
» skórka starta z połowy cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 160 stopni. Do miski dodaj twaróg, następne wsyp cukier, cukier z prawdziwą wanilią i przyprawę do sernika, a na koniec dodaj miękkie masło. Wszystko zmiksuj, aż składniki się połączą, a potem dodaj mascarpone i zmiksuj przez chwilę.
Żółtka oddziel od białek, dodawaj żółtka do masy serowej i miksuj powoli. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy, wymieszaj łyżką delikatnie. Na koniec dodaj skrobię ziemniaczaną, skórkę z cytryny i lekko wymieszaj.
Formę (24cm) wyłóż papierem do pieczenia i piecz sernik przez 1,5 h. Po upieczeniu możesz polać sernik polewą. Jeśli masz ochotę na wersję tego sernika ze spodem to wystarczy zrobić go z kruszonką i kruchym ciastem.