Kultowa surówka z marchewki i jabłka jest znana chyba w każdym polskim domu. A czy miałeś kiedyś okazję skosztować innej wersji tego specjału? Alternatywą dla jabłka jest pyszna brzoskwinia. Sięgnij po nią, a surówka będzie 100 razy lepsza.
Jedną z najlepszych surówek na słodko jest ta z marchewki. Wiele osób pamięta ją ze szkolnej stołówki, kiedy podawano ją do obiadu. A gdy po tak długim czasie sami jesteśmy rodzicami, znów króluje w naszej kuchni, gdzie tym razem jest chętnie spożywana przez najmłodszych.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, to konieczne wypróbuj nowej wersji słynnej surówki z marchewki. Zamiast jabłek wrzuć do niej brzoskwinię. Latem – w sezonie – warto sięgać po ten zdrowy owoc, bo jest tani i pełen smaku. Efekt końcowy na pewno Cię usatysfakcjonuje.
Chociaż połączenie marchewki i jabłka to bardzo zgrane połączenie, to gwarantujemy, że brzoskwinia doskonale zastąpi ten drugi składnik. Gdy akurat nie masz w domu jabłek, to ten przepis na surówkę będzie jak znalazł. Warto odkrywać nowe kombinacje smakowe. Recepturę na jedną z nich zaprezentowaliśmy poniżej.
Przepis na surówkę z marchewki i brzoskwini
Składniki:
1 brzoskwinia,
3 marchewki,
20 ml soku z cytryny,
po małej szczypcie cukru i soli,
1 łyżka miodu.
Sposób wykonania:
Obieramy marchewki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obieramy brzoskwinię i kroimy ją w niewielką kostkę. Świeży owoc możemy zamienić na ten z puszki (wówczas nie musimy go obierać).
Warzywa i owoce mieszamy w naczyniu, a potem wzbogacamy o płynny miód, sok z cytryny oraz szczyptę cukru i soli. Starannie mieszamy całość i wkładamy surówkę do chłodziarki na co najmniej 60 minut. Wtedy wszystkie smaku lepiej się połączą. Smacznego.
Czytaj też: Dodaj ten sezonowy składnik do farszu na pierogi. Będą lepsze niż ruskie