REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj jajka do szczypiorku. Będziesz często powracać do tej receptury

Dodaj jajka do szczypiorku. Będziesz często powracać do tej receptury

szczypiorek i jajka
fot. screen Youtube / Nur’un Yemek Tarifleri 2

Jajka na śniadanie? Nic nowego. Lecz nie będziemy przyrządzać z nich jajecznicy, omletu czy podawać ugotowane z majonezem. Mam lepszy patent. Dodamy je do szczypiorku wraz z kilkoma innymi składnikami. Z powstałej masy usmażymy przepyszne placki na patelni. Każdy będzie się nimi zajadał przed wyjściem do szkoły czy pracy. Są bardzo pożywne, więc na sprawdzą się na pierwszy posiłek jak mało co. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a efekty miło zaskoczą twoją całą rodzinę.

REKLAMA

Pomysłowe śniadanie z jajek i szczypiorku

Oprócz kurzego nabiału i zieleniny przyda ci się jeszcze kilka innych dodatków. Między innymi ser żółty, papryka, mleko i przyprawy. Z tej kompozycji powstaną kolorowe i odżywcze placuszki, które można wcinać na okrągło. Smażymy je na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Będą tak samo dobre i dodatkowo lżejsze dla żołądka. Sprawdź poniższy przepis.

Placki z jajek i szczypiorku – przepis krok po kroku

Składniki:
pęczek szczypiorku
2 jajka
100 g sera żółtego
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pieprz i sól
natka pietruszki
3 szklanki mąki
pół szklanki ciepłej wody
pół czerwonej papryki

Wykonanie:
Drobno kroimy szczypiorek, wrzucamy do naczynia i wbijamy 2 jajka. Dodajemy pieprz, sól, proszek do pieczenia i posiekaną pietruszkę. Wszystko mieszamy, wlewamy mleko i wodę. Na koniec wsypujemy mąkę, mieszamy.

REKLAMA

Naczynie z masą okrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Po 20 minutach wrzucamy do ciasta starty ser i pokrojoną paprykę, mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy na niej porcje masy. Smażymy placki z każdej strony, aż staną się złociste. Wykładamy na talerz i serwujemy np. z jogurtem naturalnym.

Wytrawne placki mają puszystą strukturę i wyjątkowy smak. Są dobrym źródłem białka i energii potrzebnej na resztę dnia. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Warto podać je na śniadanie zamiast pospolitej jajecznicy czy kanapek z wędliną. Ten przepis to doskonałe urozmaicenie codziennego jadłospisu i nowe smaki na talerzu.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA