REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj ten tani składnik do kotletów mielonych. Podkręci smak dania

Dodaj ten tani składnik do kotletów mielonych. Podkręci smak dania

kotlety mielone
fot. Pixabay

Polacy tak jak żaden inny naród uwielbiają kotlety mielone. Zazwyczaj podają je na obiad w towarzystwie surówki i ziemniaków. Kotlety są tak smaczne, że w zasadzie nie potrzebują już żadnych dodatków, ale o jednym warto pamiętać, ponieważ dzięki niemu potrawa będzie wprost obłędna. Na tajny składnik wydasz tylko złotówkę, a wiele na tym zyskasz, jeśli chodzi o smak dania. Poznaj recepturę na idealne kotlety.

REKLAMA

Przyrządzasz na obiad mielone? Sięgnij po odpowiednie mięso

Jeśli chcesz zrobić perfekcyjne mielone, musisz zaopatrzyć się w odpowiednią porcję mięsa. Na kotlety nadaje się zarówno wieprzowina, wołowina, jak i drób. Sekret soczystej potrawy tkwi jednak… w boczku. To właśnie dzięki niemu mielone nabiorą głębszego smaku i staną się kulinarnym przebojem. Aby urozmaicić kultowy obiad, koniecznie wypróbuj ten patent. Oczywiście trik z boczkiem z początku może nie spodobać się fanom kultowego specjału, jednak po skosztowaniu kotletów przyrządzonych w ten sposób natychmiast zmienią oni zdanie.

Miękkie i soczyste mięso dzięki bułce

Istnieje jeszcze jeden produkt, który sprawi, że mielone będą soczyste. Chodzi o bułkę. Na początku namocz ją w mleku, a potem odciśnij i wrzuć do mięsa. Dodatek pieczywa zwiąże masę mięsną, a kotlety nie będą rozpadać się podczas smażenia. Mało tego, po obróbce kulinarnej mielone wciąż będą miękkie i pełne soczystości. Kluczowym składnikiem tej metody jest mleko. Nabiał potrafi zneutralizować charakterystyczny aromat surowego mięsa, który nierzadko towarzyszy daniom z wieprzowiny.

Należy pamiętać też o prawidłowym doprawieniu masy mięsnej. Oprócz pospolitych przypraw, takich jak pieprz i sól warto sięgnąć też po inne dodatki. Jednym ze składników, który wybitnie komponuje się z kotletami mielonymi, jest granulowany czosnek. Przyprawa poprawi smak kotletów i nada im wyjątkowego aromatu.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA