Polacy tak jak żaden inny naród uwielbiają kotlety mielone. Zazwyczaj podają je na obiad w towarzystwie surówki i ziemniaków. Kotlety są tak smaczne, że w zasadzie nie potrzebują już żadnych dodatków, ale o jednym warto pamiętać, ponieważ dzięki niemu potrawa będzie wprost obłędna. Na tajny składnik wydasz tylko złotówkę, a wiele na tym zyskasz, jeśli chodzi o smak dania. Poznaj recepturę na idealne kotlety.
Przyrządzasz na obiad mielone? Sięgnij po odpowiednie mięso
Jeśli chcesz zrobić perfekcyjne mielone, musisz zaopatrzyć się w odpowiednią porcję mięsa. Na kotlety nadaje się zarówno wieprzowina, wołowina, jak i drób. Sekret soczystej potrawy tkwi jednak… w boczku. To właśnie dzięki niemu mielone nabiorą głębszego smaku i staną się kulinarnym przebojem. Aby urozmaicić kultowy obiad, koniecznie wypróbuj ten patent. Oczywiście trik z boczkiem z początku może nie spodobać się fanom kultowego specjału, jednak po skosztowaniu kotletów przyrządzonych w ten sposób natychmiast zmienią oni zdanie.
Miękkie i soczyste mięso dzięki bułce
Istnieje jeszcze jeden produkt, który sprawi, że mielone będą soczyste. Chodzi o bułkę. Na początku namocz ją w mleku, a potem odciśnij i wrzuć do mięsa. Dodatek pieczywa zwiąże masę mięsną, a kotlety nie będą rozpadać się podczas smażenia. Mało tego, po obróbce kulinarnej mielone wciąż będą miękkie i pełne soczystości. Kluczowym składnikiem tej metody jest mleko. Nabiał potrafi zneutralizować charakterystyczny aromat surowego mięsa, który nierzadko towarzyszy daniom z wieprzowiny.
Należy pamiętać też o prawidłowym doprawieniu masy mięsnej. Oprócz pospolitych przypraw, takich jak pieprz i sól warto sięgnąć też po inne dodatki. Jednym ze składników, który wybitnie komponuje się z kotletami mielonymi, jest granulowany czosnek. Przyprawa poprawi smak kotletów i nada im wyjątkowego aromatu.