Rosół to znana i uwielbiana przez wielu Polaków zupa. Składa się oczywiście z warzyw i mięsa, lecz przyprawy także są kluczowe. Tradycyjnie do bulionu dodaje się pieprz i sól, ale warto postawić również na inne przyprawy. Jeżeli chcecie, aby rosół was rozgrzał, genialnym pomysłem będzie dodanie do niego imbiru bądź kurkumy. Gdy zaś potrawa ma mieć głębszy smak, wystarczy wrzucić do niej lubczyk czy listek laurowy. W rosole świetnie sprawdzą się też goździki.
Dlaczego dodanie goździków do rosołu to dobry pomysł?
Nie bez powodu wielu wybitnych kucharzy wrzuca do rosołu goździki. Wystarczą 2-3 sztuki, aby danie miało intensywniejszy smak, ciekawy zapach i większą moc.
Goździki to przyprawa korzenna, która ma wiele zalet. Oprócz mocnego, charakterystycznego aromatu, mają również właściwości lecznicze. Przede wszystkim za sprawą obecnego w nich eugenolu, mają działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Rosół z dodatkiem goździków będzie więc efektywną bronią do walki z grypą, bądź przeziębieniem.
Wzmocnienie organizmu to nie jedyna zaleta tej przyprawy, goździki świetnie poradzą sobie też z bólem zęba. Wystarczy żuć goździka – poprzez działanie znieczulające złagodzi ból. Napar z goździków dobrze sprawdzi się także do płukania jamy ustnej – pomoże zwalczyć nieświeży oddech. Na tym nie koniec, przyprawa wspiera pracę wątroby, wzmacnia też stawy i kości.
Goździki – do czego jeszcze je dodać?
Przyprawę tę zawsze warto mieć w kuchni pod ręką, ponieważ polepsza smak i zapach wielu dań. Można nią doprawiać duszone mięso, flaczki czy bigos. Jednak przeważnie goździki komponuje się z owocami. Są znakomitym dodatkiem do marynat, grzanego wina, piwa, konfitur, kompotów, a także wielu różnych alkoholi i słodyczy (np. piernika).
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź, na jakim mięsie gotować rosół i co zrobić, żeby rosół był klarowny.