Dodaj to do ogórków małosolnych, a zaskoczysz się jak pyszne wyjdą w smaku. Ten dodatek nadaje im niesamowitego charakteru.
Ogórki małosolne to przepyszny dodatek do kanapek i nie tylko. Aby zrobić je w nieco lepszym wydaniu i nadać im większego wyrazu, warto dodać do nich pewien składnik. Sprawdź poniżej przepis.
Dodaj to do ogórków małosolnych. Genialny trik
Dodaj trochę gorczycy do ogórków małosolnych, a nadasz im nieco pikantności i wzbogacisz smak. Możesz zacząć od 1-2 łyżeczek gorczycy, a następnie spróbować i dostosować ilość do własnych upodobań smakowych. Pamiętaj, że gorczyca jest dość silna w smaku, więc lepiej zachować ostrożność i dodawać ją stopniowo, aby nie przytłoczyć smaku ogórków. Poznaj przepis.
Składniki:
» 1 kg ogórków
» 3-4 ząbki czosnku,
» 1 łyżeczka gorczycy
» 1 litr wody
» 2 łyżki soli
Przygotowanie:
Przygotuj słoiki, a wcześniej je wyparz. Pokrój ogórki na plastry lub pozostaw w całości, tak jak wolisz. Do garnka wlej wodę, następnie dodaj sól, aby utworzyć zalewę. Dodaj gorczycę, a potem przeciśnięty czosnek i dobrze wymieszaj.
Umieść ogórki w słoiku, a następnie zalej je przygotowaną zalewą. Upewniaj się, że są dobrze zanurzone. Zakręć słoik szczelnie, a potem przechowuj w lodówce przez co najmniej kilka dni, aby ogórki nabrały smaku.
Po kilku dniach spróbuj ogórki, aby ocenić smak. Im dłużej ogórki fermentują, tym bardziej będą mieć intensywny smak. Smacznego!