Pysznych racuchów mało kto sobie odmówi. Tym razem przyrządźcie je na śmietanie i dodajcie do ciasta niewielką ilość cynamonu. Przyprawa fantastycznie komponuje się z jabłkami, które także znajdą się w placuszkach. Błyskawiczne danie będzie smakować niemal tak samo, jak szarlotka, więc jej fani będą zachwyceni! Racuchy sprawdzą się idealnie na podwieczorek lub kolację.
Racuchy na śmietanie z dodatkiem cynamonu to lekkie i aromatyczne danie na słodko. Dwa przystępne produkty sprawią, że tekstura masy będzie mistrzowska, a zapach szarlotki skusi nawet największych niejadków. Warto spróbować tej pysznej odsłony kultowej potrawy.
Przepis na racuchy ze śmietaną i cynamonem
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2/3 szklanki śmietany
2 jajka
3 jabłka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki cynamonu
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Śmietanę zmiksuj z jajkami oraz cukrem, wsyp przesianą mąkę, sól, a także proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj, a samym końcu dodaj do masy cynamon. Tak przygotowane ciasto odstaw na moment, aby odpoczęło. W międzyczasie umyj jabłka, obierz je ze skórki i usuń z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w cienkie plastry i wrzuć do masy na racuchy, zamieszaj. Smaż porcje ciasta z każdej strony na patelni z olejem. Gdy się zezłocą, wyłóż je na talerz i podawaj z ulubioną konfiturą.
Wskazówka:
Racuchy możesz smażyć na patelni do jaj sadzonych. Ma ona specjalne dołki, dzięki którym placuszki będą miały pożądany kształt.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na naleśniki po hawajsku, pieczone placki ziemniaczane oraz chlebek bananowy.