Macie ochotę na coś wyjątkowego, prostego i pysznego? Zróbcie wspaniałe racuchy z rabarbarem. Właśnie teraz warto po niego sięgać, bo akurat zawitał na straganach z warzywami. Placuszki z jego dodatkiem nabiorą wyrazistego, kwaskowego smaku, można je podać na śniadanie, podwieczorek, czy kolację.
Gdy macie braki w zapasach albo do głowy nie przychodzi wam żaden ciekawy pomysł na sycące danie lub spieszycie się i chcecie przygotować coś na szybko – co wtedy robicie? Większość z was na pewno odpowie, że zabiera się za smażenie racuchów. Za tymi przepadają wszyscy i można je stworzyć z niewymyślnych składników.
Racuchy zwykle wzbogaca się o owoce. Pełnią one w cieście nie tylko funkcję smakową, nadają placuszkom także przyjemnej wilgotności. Najpopularniejszymi dodatkami są jabłka, lecz mogą być nimi też truskawki czy śliwki. A co powiecie na rabarbar? Jest wyrazisty, kwaśny w smaku i rewelacyjnie będzie współgrał z posypką z cukru pudru.
Przepis na racuchy z rabarbarem
Składniki:
2 jajka
2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
2 łodygi rabarbaru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 szklanka mleka
cukier puder do posypania
olej do smażenia
1 solidna łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek, te drugie ucieramy z cukrem waniliowym oraz 3 łyżkami zwykłego cukru. Masę wzbogacamy o przesianą wraz z proszkiem do pieczenia mąkę, wszystko mieszamy. Do ciasta wlewamy powoli mleko, mieszamy, aby pozbyć się grudek. Białka ubijamy na sztywno. Potem powstałą pianę delikatnie łączymy z przyrządzoną masą i odstawiamy ją.
Zabieramy się za rabarbar. Najpierw myjemy łodygi, obieramy je i kroimy w plasterki. Umieszczamy je w naczyniu, zasypujemy cukrem, odkładamy na 5 minut. Po tym czasie dodajemy je do ciasta, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i za pomocą łyżki kładziemy porcje ciasta – smażymy racuchy z każdej strony, aż się zrumienią. Zdejmujemy je z patelni, odsączamy z nadmiaru oleju – w tym celu kładziemy je na papierowych ręcznikach, a na końcu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.