rabarbar

Rabarbar to bardzo zdrowe i smaczne warzywo, które pojawia się wiosną i latem. Gdy nadchodzi sezon, nie pozostaje nic innego, jak się nim zajadać. Warto zrobić z niego domowe przetwory na zimę, odżywcze koktajle, ciasta (np. tartę) czy potrawy – nawet wytrawne. Sprawdź, jak przygotować rabarbar i jak go przechowywać, żeby zachował swój wyjątkowy smak na dłużej.

Przechowywanie rabarbaru

Zanim przygotujesz rabarbar, zastanów się nad tym, w jaki sposób go przechowywać. Rabarbar nie należy do warzyw, które dłużej poleżą. Dość szybko traci swoją jędrność, smak oraz konsystencję. Jeśli już znajdzie się w Twojej kuchni i chcesz go przechowywać dłużej, zastosuj jedną wskazówkę.

W pierwszej kolejności włóż go do chłodziarki. Zanim jednak to zrobisz, koniecznie zawiń go w wilgotne papierowe ręczniki albo ściereczkę. W taki sposób rabarbar poleży nawet trzy dni.

W jaki sposób przygotować rabarbar na kompot lub ciasto?

Jeśli chcesz przyrządzić jakąkolwiek potrawę z rabarbaru, po pierwsze musisz go należycie przygotować. Potem bez trudu wykorzystasz go np. do kompotu czy do wypieku.

Rabarbar starannie umyj i obierz tak, aby usunąć jego zewnętrzną warstwę. Pokrój go na niewielkie kawałki, przełóż do rondelka, zasyp szklanką cukru i zalej wodą. Warzywo gotuj do momentu, aż zmięknie.

Tak przyrządzony mus możesz wykorzystać właśnie do kompotów i ciast, lecz może być też świetnym dodatkiem do mięs.

Przepis na koktajl z rabarbaru

Składniki:
180 ml napoju kokosowego
150 g rabarbaru
5 g wiórek kokosowych
6 g miodu
1 banan

Przygotowanie:
Rabarbar przygotuj podobnie, jak to opisano powyżej, ale zamiast cukru użyj miodu. Kiedy zrobi się miękki, dodaj do niego resztę składników i wszystko zmiksuj.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna