drożdżówki z serem
fot. screen Youtube / Menu Dorotki

Uwielbiasz aromat świeżego ciasta drożdżowego? Przygotuj smakowite drożdżówki! Na pierwszy rzut oka wydaje się, że domowe wypieki są trudne do zrobienia, ale to mit. Dziś zdradzimy wam patent na szybkie i proste drożdżówki z serem. Musicie je wypróbować!

Świeża i pięknie wyrośnięta drożdżówka to niebo w gębie! Podstawą domowych wyrobów są oczywiście drożdże. Mają one różnorodne zastosowanie w gastronomii – nie tylko pomagają wyrosnąć naszym ciastom, ale pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Podnoszą odporność, dostarczają witamin z grupy B i składników mineralnych, takich jak selen czy chrom. Przygotuj więc aromatyczne, pełne smaku drożdżówki!

Przepis na domowe drożdżówki z serem

Składniki na zaczyn:
1/4 szklanki ciepłego mleka
1 łyżka mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru

Składniki na ciasto drożdżowe:
40 g bardzo miękkiego masła
250 gr mąki pszennej
1 jajko (rozmiar L)
2 łyżki cukru
1 łyżka miodu
zaczyn drożdżowy
2/3 szklanki mleka (2%)

Składniki na masę serową:
1 łyżka cukru
250 gr twarogu półtłustego
1 żółtko (białko zachować do smarowania drożdżówek)
1 cukier waniliowy

Przygotowanie zaczynu:
Cukier, mąkę i drożdże rozpuść w mleku, przykryj folią spożywczą, pozostaw w ciepłym miejscu na ok. 10 minut.

Przygotowanie ciasta:
Mleko wymieszaj z jajkiem, miodem i cukrem. Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj mleko, wyrośnięty zaczyn drożdżowy, wyrabiaj ręcznie lub za pomocą haka do ciasta drożdżowego. Po wymieszaniu masy porcjami dodawaj do niej miękkie masło, znów wyrabiaj – przez ok. 10 min na niewielkich obrotach (ciasto powinno się kleić). Ostaw je w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość. Misę przykryj folią i odstaw ciasto na ok. 60 min do wyrośnięcia. Wyłóż je na podsypaną mąką stolnicę (najlepsza będzie drewniana) i kilka razy zagniataj, rób to dość łagodnie. Uformuj kulę, podziel ją na 16 mniejszych lub 8 dużych części. Uformuj z nich drożdżówki, delikatnie spłaszczając, rozmieść je na blasze wyłożonej pergaminem i pozostaw na 10 minut. We wszystkich drożdżówkach zrób dołeczek (np. kieliszkiem) i wytnij okrągłe pole w cieście. Lukę wypełnij masą serową. Posmaruj każdą drożdżówkę spienionym białkiem i wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C na ok. 12-14 min. Ciemnozłote drożdżówki wystudź na kuchennej kratce. Jeszcze ciepłe możesz obłożyć lukrem albo (zimne) posypać cukrem pudrem.



Przygotowanie masy serowej:
Wszystkie składniki na masę dokładnie wymieszaj.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę