REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDomowy ocet jabłkowy. Jego przygotowanie jest banalnie proste

Domowy ocet jabłkowy. Jego przygotowanie jest banalnie proste

Fot. Pixabay.com

Ocet jest niezbędnym składnikiem wielu aromatycznych potraw. Często jest dodawany do sałatek, marynat czy sosów. Jeśli nie chcemy stawiać na kupny ocet, w łatwy sposób możemy go przygotować w domowych warunkach.

REKLAMA

Domowa wersja octu jabłkowego jest znacznie lepsza. Przede wszystkim mamy świadomość, co się w nim znajduje, a ponadto możemy go zrobić z owocowych resztek, których w każdym domu nie brakuje.

Składniki:

3 kilogramy obierek z jabłka
3 litry wody
6 łyżek cukru (najlepiej użyć brązowego, choć zwykły biały też może być)

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Dokładnie myjemy i osuszamy obierku w dużym słoiku, który wcześnie czyścimy i odparzamy. Obierki zalewamy ciepłą, letnią wodą z dodatkiem cukru (należy całkowicie je zakryć płynem). Całość meszamy i przykrywamy lnianą ściereczką. Naczynie odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na kilka tygodni (od 2 do 5).

Każdego dnia warto zamieszać ocet czystą łyżką. W ten sposób przyspieszymy proces fermentacji i unikniemy ryzyka pojawienia się pleśni. Gdy piana zniknie, wówczas proces dobiegł końca. Ocet przelewamy do czystych i odparzonych szklanych butelek i przechowujemy je w ciemnym i chłodnym miejscu.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Cezary
Redaktor i dziennikarz z ponad 10-letnim doświadczeniem. Skupia się na faktach, bieżących wiadomościach i tematach, które będą interesujące dla każdego czytelnika. Główny cel - aby każdy tekst odpowiadał na wszelkie pytania czytelnika.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA