Ocet jest niezbędnym składnikiem wielu aromatycznych potraw. Często jest dodawany do sałatek, marynat czy sosów. Jeśli nie chcemy stawiać na kupny ocet, w łatwy sposób możemy go przygotować w domowych warunkach.
Domowa wersja octu jabłkowego jest znacznie lepsza. Przede wszystkim mamy świadomość, co się w nim znajduje, a ponadto możemy go zrobić z owocowych resztek, których w każdym domu nie brakuje.
Składniki:
3 kilogramy obierek z jabłka
3 litry wody
6 łyżek cukru (najlepiej użyć brązowego, choć zwykły biały też może być)
Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy i osuszamy obierku w dużym słoiku, który wcześnie czyścimy i odparzamy. Obierki zalewamy ciepłą, letnią wodą z dodatkiem cukru (należy całkowicie je zakryć płynem). Całość meszamy i przykrywamy lnianą ściereczką. Naczynie odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na kilka tygodni (od 2 do 5).
Każdego dnia warto zamieszać ocet czystą łyżką. W ten sposób przyspieszymy proces fermentacji i unikniemy ryzyka pojawienia się pleśni. Gdy piana zniknie, wówczas proces dobiegł końca. Ocet przelewamy do czystych i odparzonych szklanych butelek i przechowujemy je w ciemnym i chłodnym miejscu.