Granola to idealny sposób na pyszne i zdrowe śniadanie, które zapewni energię na długi czas oraz zagwarantuje solidną porcję składników odżywczych. Najlepiej zjeść ją na spokojnie we własnej kuchni. Zacznij poranek z pyszną domową granolą!
Składniki:
Płatki owsiane – 2 szklanki
Miód – 4 łyżki
Olej kokosowy – 4 łyżki
Rodzynki – ¼ szklanki
Morele – ¼ szklanki
Śliwki – ¼ szklanki
Orzechy i nasiona tez tyle
Pestki dyni – ¼ szklanki
Orzechy laskowe – ¼ szklanki
Siemię lniane – ¼ szklanki
Sezam – ¼ szklanki
Słonecznik łuskany – ¼ szklanki
Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
Cynamon mielony – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Na początku rozmieść na niej tylko nasiona i płatki owsiane. Orzechy i owoce suszone odstaw na bok, ponieważ pieczone zbyt długo mogłyby się spalić.
Do rozpuszczonego oleju kokosowego dodaj gałkę i cynamon. Polej olejem kompozycję nasion i płatków, a potem wszystko wymieszaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut. W tym czasie rozdrobnij suszone owoce i orzechy. Po pierwszym etapie pieczenia, do mieszanki dodaj kawałki orzechów oraz owoców. Całość wymieszaj i po raz kolejny wstaw do piekarnika na około 5 minut. Gdy granola będzie gotowa, możesz podać ją ze świeżymi owocami (np. bananem, truskawkami, kiwi), i z jogurtem. Jeżeli jesteś wielbicielem słodkości, możesz dołożyć porcję miodu lub czekolady.