Kopytka są jedną z popularniejszych form wykorzystania ziemniaków w kuchni. Najczęściej przygotowuje się je właśnie z tych warzyw, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je na bazie dyni!
Składniki:
mała dynia
szklanka mąki pszennej
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dynię kroimy na większe kawałki, solimy, pieprzymy i pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Po tym czasie obieramy ją ze skórki, wyciągamy miąższ i pestki. Potem kroimy ją w małą kostkę i blendujemy na gładką masę. Pół szklanki masy mieszamy z mąką pszenną i wyrabiamy do momentu, aż uzyskamy odpowiednią do wałkowania konsystencję.
Ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na mniejsze kawałki. Każdy z nich rolujemy i kroimy na małe kawałki. Na koniec delikatnie przygniatamy widelcem. Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia kluseczek na wierzch.