Marzy ci się pyszny i rozpływający się w ustach deser? Mamy coś w sam raz dla ciebie. Aby go przygotować, wcale nie musisz mieć doświadczenia w kuchni. Co więcej, stworzenie specjału trwa krócej niż wizyta w cukierni po gotowe wyroby. Przetestuj poniższą recepturę na błyskawiczne domowe eklerki, a długo nie spojrzysz na inne łakocie.
Rzekomo nazwa „ekler” w języku francuskim oznacza błyskawicę. Może chodzić tutaj o równomierną formę ciastka lub szybkie tempo wykonania. Tak czy owak, zawsze warto mieć w chłodziarce gotowe ciasto francuskie. Do zrobienia eklerków będzie jak znalazł. Dzięki niemu ciasteczka powstaną biegusiem, a ty musisz tylko przyrządzić słodki krem. Składa się ze śmietanki, mascarpone i aromatu waniliowego. W tym przepisie nadziewanie ciasta jest zbędne. Wystarczy je przełożyć i tyle. Na koniec eklerki posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Prawda, że proste?
Przepis na szybkie eklerki z ciasta francuskiego
Składniki:
0,25 kg serka mascarpone
rolka ciasta francuskiego
fix do śmietany
pół łyżeczki aromatu waniliowego
0,25 l śmietany kremówki
cukier puder do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozwiń i podziel na ciastka o długości 1/2 arkusza i szerokości 5 cm. Umieszczaj porcje na blaszce wyłożonej pergaminem i piecz według wytycznych na opakowaniu – powinny się zezłocić.
Wszystkie składniki na krem połącz za pomocą miksera, dodawaj po kolei: mascarpone, śmietanę, aromat waniliowy i fix. Krem powinien zgęstnieć.
Następnie przełóż go do rękawa cukierniczego i ciasno wytłaczaj porcję na połowę ciastek. Resztą ciastek przykryj je, delikatnie dociśnij i oprósz cukrem pudrem. Deser przechowuj w chłodziarce. Smacznego.
Sprawdź też przepis na ptysie i babeczki z kremem kawowym.