kotlety ryżowe
fot. screen Youtube / Dia’s Kitchen

Chrupiące kotleciki ryżowe to szybki i niedrogi obiad dla całej rodziny. Dodaj do nich aromatyczny szczypiorek, koperek i marchewkę, a potem zaserwuj w przepysznej panierce z bułki tartej. Masę na kotlety wzbogać też o kaszę mannę, dzięki niej będą jeszcze lepsze. Prezentujemy znakomity przepis na wegetariańskie kotleciki ryżowe.

Kotleciki ryżowe to doskonały substytut dla klasycznych kotletów. Sprawdzą się świetnie w upalne dni, gdy mamy ochotę na zjedzenie czegoś lekkiego i zarazem smacznego. Takie kotlety to także idealny pomysł na szybki obiad, gdy nie mamy czasu na długie gotowanie. Receptura na kotleciki jest recepturą podstawową. Można dodatkowo wzbogacić je o inne składniki jak prażone pestki dyni czy słonecznika i ulubione przyprawy (np. natkę pietruszki). W każdej odsłonie potrawa smakować będzie wybornie.

Przepis na kotleciki ryżowe

Składniki na 2-3 porcje:
2 jajka
torebka ryżu białego
łyżka mąki
łyżka kaszy manny
duża marchewka
łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz do smaku
łyżka posiekanego szczypiorku
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta (łyżka do masy na kotlety i kilka łyżek do panierowania)

Przygotowanie:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń na opakowaniu, przekładamy do większego naczynia i odstawiamy. Marchewkę ścieramy na małych oczkach tarki, potem łączymy z ryżem, dodajemy mąkę, jajka, łyżkę bułki tartej oraz kaszę mannę. Wszystkie składniki mieszamy, wrzucamy pokrojoną zieleninę, doprawiamy pieprzem i solą. Z masy lepimy kotlety, każdy panierujemy w bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż staną się złociste, przekładamy je na moment na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Podajemy je z ulubionymi dodatkami np. z pieczonymi ziemniakami, frytkami i bukietem warzyw.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę