W święta na stołach królują ryby, pierogi, bigos czy sałatka jarzynowa. Stoły uginają się także od słodkości. Prym wiedzie nie tylko makowiec i sernik, ale również pachnący korzennymi przyprawami piernik. Staropolski wypiek przyrządza się kilka tygodni przed gwiazdką. Wtedy ciasto leżakuje i nabiera mocy. Jednak piernik można też przygotować 2-3 dni przed Wigilią. Wystarcz skorzystać z błyskawicznego przepisu.
Receptura na piernik jest tak prosta, że poradzi sobie z nią każdy. Wystarczy przyrządzić bardzo proste ciasto na jogurcie, a potem upiec je w piekarniku i udekorować polewą. Piernik pachnie i wygląda fascynująco. Struktura ciasta jest puszysta i lekko wilgotna. Ten efekt zapewnia m.in. jogurt i powidła śliwkowe. Piernik jogurtowy z tego przepisu uda ci się na piątkę z plusem. Koniecznie wypróbuj.
Piernik na jogurcie. Prosty przepis
Składniki:
2 jajka
250 g mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżki powideł śliwkowych
250 ml jogurtu naturalnego
pół łyżeczki cynamonu
80 g rozpuszczonego masła
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 łyżki przyprawy do piernika
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
30 g kakao
Polewa:
50 ml śmietanki 30%
50 g czekolady deserowej
migdały i orzechy
Wykonanie:
W naczyniu umieszczamy jogurt, oba cukry, masło, jajka, powidła, cynamon, kawę i kakao. Wszystkie składniki ubijamy trzepaczką. Etapami dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy na jednolite ciasto. Przelewamy je do blachy wyścielonej pergaminem i wygładzamy z wierzchu. Pieczemy w 175°C przez godzinę (do tzw. suchego patyczka). Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
W międzyczasie robimy polewę. Mieszamy kremówkę z czekoladą, polewamy wypiek, a potem ozdabiamy orzechami. Smacznego.