Ekspresowy przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką. Idealne na początek jesieni

Fot. Pixabay.com

Śliwki w dalszym ciągu są hitem sezonu. Mogą być wykorzystywane na różne sposoby, a jednym z najpopularniejszych jest przygotowanie ciasta. Poniższy przepis na wypiek z kruszonką to udowadnia.

REKLAMA

Składniki:

200 g masła
200 g cukru pudru
4 jajka
250 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
800 g śliwek węgierek
cukier puder do posypania

REKLAMA

Składniki na kruszonkę:

125 g masła
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru pudru

REKLAMA

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy, potem je studzimy i mieszamy w misce z mąką i cukrem. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Masło i cukier ucieramy na puszystą masę przez około 8 minut. W międzyczasie dodajemy po jednym jajku co około 4 minuty. Potem stopniowo dodajemy po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.

Śliwki dokładnie myjemy, suszymy i kroimy na ćwiartki, usuwając pestki. Układamy je na wierzchu masy i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Podziel się: