Schabowe to klasyk w polskiej kuchni, są przepyszne i bardzo proste w wykonaniu. Większość osób wie, że finalny smak kotleta zależy od wcześniejszej marynaty. Jednak mało kto zna sposób na przygotowanie soczystego i kruchego kotleta zaledwie w kilka minut. Poznaj ekspresowy trik na pyszne i chrupiące kotlety schabowe.
Te klasyczne danie serwowane jest praktycznie raz w tygodniu, a to dlatego, że jest pozornie proste w przygotowaniu. Schabowy z chrupiącą panierką cieszy się ciągle ogromną popularnością.
Czasem bywa tak, że sam kotlet po usmażeniu jest suchy i łykowaty, to zdecydowanie psuje jakość i smak. Błąd, który popełnia większość osób to brak odpowiedniej marynaty, wtedy mięso nie jest soczyste, nie ma smaku, a o aromacie można zapomnieć.
Błyskawiczny sposób na kotlety schabowe – soczyste i chrupiące
Najbardziej znana marynata do schabu to mleko i cebula. Po moczeniu mięsa przez całą noc kotlety będą rewelacyjne. Ale co, jeśli nie mamy czasu, nie zaplanowaliśmy albo zapomnieliśmy wcześniej zamarynować mięso? Wtedy na pomoc przybywa wyśmienity sposób na schabowe.
Tym sposobem jest marynata jajeczna, która wymaga jedynie pół godziny by zamarynować schab. Możesz dodać do niej przyprawy, aby smak był bardziej wyrazisty. W tym czasie, kiedy mięso będzie w jajku, to możesz przygotować surówkę oraz ziemniaki.
Ekspresowy przepis na chrupiące kotlety ze schabu
Składniki:
– 5 plastrów schabu
– 3 jajka
– sól
– pieprz
– bułka tarta
– olej bądź smalec do smażenia
Opcjonalnie: pół łyżeczki słodkiej papryki, odrobina oregano i przyprawy maggi
Przygotowanie:
Do miski wbij jajka, a następnie roztrzep 3 jajka, dodaj sól i pieprz. Możesz dodatkowo dodać przyprawy i ponownie roztrzepać jajka. Dzięki tym przyprawom kotlety będą bardziej aromatyczne.
Schab rozbij tłuczkiem bardzo cienko, a potem włóż do miski z jajkami, taki by masa przykrywała je w całości. Wstaw do lodówki na 30 minut, a następnie przygotuj ziemniaki i surówkę.
Potem wyciągnij kotlety z marynaty, a następnie obtaczaj je dokładnie kilka razy w bułce tartej. Na patelni rozgrzej olej, a potem smaż kotlety kilka minut z każdej strony, do momentu, aż będą złociste i chrupiące.