REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaFani pikantnych smaków pokochają tę surówkę. Przepis jest bardzo prosty

Fani pikantnych smaków pokochają tę surówkę. Przepis jest bardzo prosty

surówka na ostro
fot. Pexels

Jeśli do tej pory jadłeś surówkę z marchewki wyłącznie na słodko, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby spróbować jej w innej odsłonie. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na surówkę w ostrej wersji – gwarantujemy, że jej lekko pikantny smak miło cię zaskoczy. Ostrości surówce nadaje chrzan.

REKLAMA

Obiadowy dodatek w niecodziennej wersji
Surówka z marchewki to nieodłączny dodatek do obiadu w wielu polskich domach. Polacy uwielbiają jej delikatny, słodki smak, który świetnie komponuje się z rybami, mięsami, czy potrawami wegetariańskimi. Są osoby, które chcą jednak urozmaicać swoją dietę, dlatego tak popularne są eksperymenty kulinarne. Tym razem klasyczną surówkę z marchewki zamienimy na coś bardziej pikantnego – zdradzamy, jak przygotować słynny obiadowy dodatek w nowej, ostrej wersji.

Surówka z marchewki na ostro – przepis

Składniki:
1 cebula
4 marchewki
1 jabłko
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 12%
szczypta cukru
pieprz
sól

Sposób przygotowania:
Przygotowanie surówki zaczynamy od umycia jabłek i marchewek oraz obrania ich ze skórki. Marchewkę trzemy na tarce o większych oczkach, natomiast jabłko przekrawamy na pół i usuwamy z niego gniazdo nasienne, także trzemy je na tarce. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Wrzucamy ją do naczynia wraz z jabłkiem i marchewkami. Surówkę doprawiamy pieprzem, solą i szczyptą cukru. Robimy sos z chrzanu, śmietany i majonezu – polewamy nim składniki, mieszamy i umieszczamy potrawę w lodówce na godzinę. Podajemy po schłodzeniu.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA