Faworki w wytrawnej wersji to świetna alternatywa dla tych słodkich. Można podawać je z sosem czosnkowym, a to połączenie sprawi, że oszalejesz na ich punkcie. Sprawdź przepis.
Tłusty Czwartek to czas słodkości, ale warto przełamać pewne schematy i przygotować je w nieco innej wersji – wytrawnej. Ich przygotowanie jest proste, bardzo szybkie, a w smaku zachwycą każdego.
Faworki w wytrawnej wersji. Przepis
Składniki:
» 1 jajko
» 2 szklanki mąki
» 1/2 szklanki wody
» 2 łyżki oliwy
» 1 łyżka czarnuszki
» słodka papryka
» tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Przesiej mąkę do miseczki, a potem zrób na środku dołek i wlej lekko ciepłą wodę, dodaj jajko i oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto i dodaj od razu słodką paprykę z czarnuszką. Dokładnie wyrób ciasto, by było mięciutkie i gładkie.
Rozwałkuj na cienki placek i uformuj faworki, następnie smaż je na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Potem podawaj z dipem serowym lub czosnkowym. Smacznego!