Fondant to przepyszny deser bazujący na czekoladzie. Tradycyjnie jest znany we francuskiej kuchni, a w Polsce możemy go dostać w wielu restauracjach. Okazuje się, że jego przygotowanie wcale nie jest takie trudne.
Składniki:
100 g czekolady białej
50 g masła
80 g brązowego cukru
30 g mąki pszennej (ewentualnie mąki jaglanej w wersji bezglutenowej)
2 jajka
2 żółtka z jajek
5 kostek gorzkiej czekolady (najlepiej o zawartości kakao 80 proc.) lub 5 kostek białej czekolady
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Potem rozpuszczamy białą czekoladę z masłem w kąpieli wodnej. Miksujemy dwa jajka, dwa żółtka i cukier brązowy na gładką i puszystą masę. Potem dodajemy przestudzoną czekoladę i przesianą mąkę i ponownie miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Następnie formujemy kokilki na fondant i wypełniamy je maksymalnie 2/3 masy. Na każdej z nich kładziemy kostkę wybranej czekolady. Pieczemy przez 10-12 minut, a potem chwilę studzimy. Podajemy z bitą śmietaną i owocami.