Galaretka to prawdziwy smak lata. Uwielbiają ją nie tylko dzieci, ale także dorośli. Doskonale smakuje z dodatkiem owoców i bitej śmietany, mimo że solo także jest świetna. Dzięki niej możemy stworzyć sernik na zimno. Poza tym idealnie pasuje do ciast przekładanych słodkimi masami. Niestety galaretka ma to do siebie, że tężeje dość długo. Na szczęście istnieje pewien patent, który zdecydowanie przyspieszy ten proces. Stosuje go Katarzyna Bosacka
Półki sklepowe aż uginają się pod ciężarem rozmaitych galaretek. Smaków jest tyle, że można wymieniać je godzinami. Po którą z nich sięgnąć? Pierwszą rzeczą, na którą warto zwrócić swoją uwagę, są etykiety. W galaretkach aż roi się od cukru, substancji konserwujących i syntetycznych aromatów. Jak dokonać właściwego wyboru? Podczas zakupów najlepiej kupować artykuły bez dodatku cukru, które zawierają naturalne aromaty i barwniki. Warto sięgać po wyroby z agarem, który jest źródłem błonnika pokarmowego.
Gdy po zakupie galaretki chcesz ją od razu przyrządzić, to wiesz, że proces ten zajmuje sporo czasu, ponieważ przez kilka godzin musisz czekać, aż galaretka zastygnie. Tymczasem popularna dziennikarka kulinarna Katarzyna Bosacka wpadła na genialny patent. Dzięki jej wskazówce deser powstanie kilka razy szybciej.
Tak przyspieszysz tężenie galaretki
Patent jest bardzo prosty. Szklankę wypełnij wrzątkiem i rozpuść w niej dokładnie galaretkę. Teraz sekretny trik Bosackiej: dolej do całości szklankę chłodnej wody. Dzięki temu galaretka stwardnieje dwa razy szybciej. Ten rewelacyjny sposób dziennikarka zaprezentowała na w swoim filmiku na Instagramie.
Czytaj też: Dodaj ten sezonowy składnik do farszu na pierogi. Będą lepsze niż ruskie