Gniazdka to hit Strzelczyka na karnawał. Pyszne, puszyste i gotowe w kilka chwil

Tomasz Strzelczyk i gniazdka z ciasta parzonego
fot. screen Youtube / Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Tomasz Strzelczyk zaprezentował mistrzowski przepis na gniazdka z ciasta parzonego. Są łatwe w wykonaniu i zachwycają smakiem. Wiele osób uważa, że biją na głowę faworki czy klasyczne pączki. Mają nad nimi tę przewagę, że są lżejsze. Wypróbuj recepturę Strzelczyka na domowe gniazdka z lukrem, a nie pożałujesz. Są idealne tłusty czwartek i ostatki.

REKLAMA

Tomasz Strzelczyk to znany kucharz, który wciąż daje o sobie znać w mediach społecznościowych. Prowadzi swój kanał na YouTube, Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA, który codziennie odwiedzają tysiące użytkowników. Kucharz dzieli się z fanami wieloma recepturami na pyszne potrawy, a także desery. Gniazdka z lukrem z jego przepisu warto wypróbować, bo wyglądają naprawdę bosko i całkiem łatwo się je robi.

Z pewnością wiesz, jak smakuje ciasto parzone, a jeśli nie, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś samodzielnie je zrobił. Przyszykuj kilka składników. Mąkę utrzyj z gorącą wodą, masłem i szczyptą soli. Dopiero gdy masa się wystudzi, możesz łączyć ją z jajkami. Strzelczyk zaznacza, że jeśli wbijemy jajka do bardzo ciepłej masy, wtedy powstanie jajecznica, bo jajka się zetną. Gotową masą przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj fantazyjne gniazdka. Potem udekoruj je słodkim lukrem i deser na karnawał gotowy! Niebo w gębie.

Przepis Tomasza Strzelczyka na karnawałowe gniazdka z lukrem

Składniki na ciasto:
500 ml zimnej wody
140 g masła
320 g mąki tortowej
6 jajek
2 żółtka

REKLAMA

Składniki na lukier:
200 g cukru pudru
3 łyżki gorącej wody
2 łyżeczki cukru pudru z wanilią

Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy pół litra chłodnej wody, dodajemy masło i gotujemy, aż tłuszcz się roztopi. Wsypujemy mąkę i odrobinę soli, zaczynamy ucierać ciasto – idealne powinno odklejać się od ścianek garnka. Wówczas gasimy ogień i odstawiamy do wystudzenia.

Zimną masę przekładamy do naczynia i dodajemy jajka, wyrabiamy rękoma. Powinniśmy uzyskać jednolite ciasto parzone. Przekładamy je porcjami do rękawa cukierniczego i po kolei wyciskamy gniazdka wprost na pergamin. W garnku rozgrzewamy sporą warstwę tłuszczu i smażymy gniazdka kilka minut, aż się zezłocą.

REKLAMA

Na lukier: do małego naczynia dajemy cukier puder, cukier z wanilią i wodę – mieszamy wszystko na gęstą masę. Nanosimy lukier na wystudzone słodkości i czekamy, aż stężeje. Smacznego.

Polecamy też przepis na pączki z ziemniakami.

Podziel się: