REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaję do pączków. Są smaczne, puszyste i nie twardnieją na 2 dzień

Dodaję do pączków. Są smaczne, puszyste i nie twardnieją na 2 dzień

pączki
fot. screen Youtube / Schnell Lecker Schön

Tradycyjne pączki robimy z ciasta drożdżowego, które następnie smażymy w głębokim tłuszczu. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe – wraz z upływem czasu ciasto zaczyna stawać się coraz twardsze. Można temu zapobiec, wystarczy dorzucić do ciasta 1 warzywo.

REKLAMA

Jeśli chcesz świętować Tłusty Czwartek na całego, przygotuj pączki nieco inne niż zwykle. Są łatwe do zrobienia i niezmienne pyszne. Karnawałowe słodkości wzbogacone o ziemniaka zachwycą cię miękkością i puszystością, a w dodatku nie utracą tak szybko świeżości – będę dobrze smakować nawet kilka dni po usmażeniu. Jak przyrządzić doskonałe pączki z dodatkiem ziemniaka?

W recepturze na ciasto uwzględniamy podstawowe składniki tj. mąka, jajka, masło, drożdże i cukier. Lecz możemy dodać do niego także biały ser lub inne ulubione dodatki. Wspaniałym pomysłem jest wrzucenie do ciasta na pączki ugotowanych i zmielonych kartofli. Dzięki nim łakocie będę świeże i idealnie miękkie przez długi czas, ale prawdę mówiąc, są tak dobre, że zazwyczaj znikają w ciągu jednego dnia. Oto lista niezbędnych składników i instrukcja przygotowania pączków.

Przepis na puszyste pączki z ziemniakami

Składniki:
0,5 kg ziemniaków,
0,5 kg mąki pszennej,
125 g masła,
3 jajka (w temp. pokojowej),
50 g drożdży,
pół szklanki drobnego cukru,
olej do smażenia.

REKLAMA

Sposób wykonania:
Kartofle myjemy, obieramy ze skórki i gotujemy, aż zmiękną. Przepuszczamy je przez praskę, aby uzyskać gładkie purée. Masło roztapiamy w garnku i odstawiamy do wystudzenia. Rozkruszamy drożdże i przekładamy je do ziemniaczanej masy wraz z mąką, cukrem, roztrzepanymi jajkami i płynnym masłem. Wszystkie składniki starannie mieszamy. Naczynie okrywamy szmatką i stawiamy w ciepłym miejscu, aby ciasto zwiększyło objętość. Potem tworzymy z niego nieduże kule i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 20 minut, aby jeszcze urosły.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pączki z każdej strony ok. 3 min – muszą dobrze się zezłocić. Umieszczamy wszystkie sztuki na talerzu wyścielonym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odciekną z tłuszczu. Pączki nadziewamy marmoladą lub innym smakołykiem i dekorujemy cukrem pudrem. Smacznego

Polecamy też przepis na faworki i róże karnawałowe.

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA