Gofry belgijskie nieco różnią się od tych klasycznych, bo zawierają składnik, który całkowicie zmienia ich smak i konsystencję. Sprawdź i wypróbuj tego przepisu!
Te gofry są tak obłędne w smaku, że oszalejesz na ich punkcie – niezwykle chrupiące, delikatne i lekkie jak piórko. W połączeniu z bitą śmietaną, czekoladą, owocami są rewelacyjne. Ich przygotowanie wymaga jednak większego wkładu czasu, ale warto jest go poświęcić.
W skład gofrów belgijskich wchodzą przede wszystkim drożdże – składnik, który jest niezwykle popularny. To właśnie one nadają niezwykłej chrupkości, lekkości i puszystości. Poznaj przepis.
Gofry belgijskie – najbardziej chrupiące i lekkie
Składniki:
› 180 ml wody gazowanej
› 210 ml letniego mleka
› 3 g suchych drożdży lub 6 g świeżych
› 1 łyżeczka aromatu z wanilii
› 2 jajka
› 1 łyżka cukru
› szczypta soli
› 270 g mąki pszennej
› 90 g roztopionego masła
Przygotowanie:
Do większej miski wlej wodę gazowaną, mleko, drożdże, aromat wanilii, żółtka, cukier, sól. Mąkę wsyp do drugiej miski i dodaj suche drożdże, następnie wymieszaj. Dodawaj mąkę powoli do masy i mieszaj. Jeśli masz świeże drożdże, to rozpuść je w odrobinie letniego mleka i dopiero wtedy dodaj do masy. Na koniec dodaj roztopione masło, przykryj miskę i odstaw na 15 minut.
Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie, przykryj i ponownie odstaw pod przykryciem na 20-25 minut. Piecz w gofrownicy na złocisty kolor i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!