REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaGotuję ziemniaki inaczej niż wszyscy. To sposób mojej prababci

Gotuję ziemniaki inaczej niż wszyscy. To sposób mojej prababci

Gotuję ziemniaki inaczej niż wszyscy
fot. Pixabay

Gotuję ziemniaki inaczej niż wszyscy. To sposób mojej prababci. Jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie, dlatego nie każdy ma pojęcie, że ziemniaki można ugotować jeszcze inaczej niż dotychczas. O co chodzi w tym tajemniczym sposobie? Dowiedz się czytając dalej. 

REKLAMA

Ziemniaki są bardzo popularne w kuchniach na całym świecie. Można robić z nich wiele potraw, ale najczęściej gotujemy je jako dodatek do mięsa czy sosu. Ich smak powinien idealnie komponować się z całą potrawą. Ważne jest to, jak zostały ugotowane. Moja prababcia zawsze powtarzała, że ziemniaki należy dobrze przygotować i dopiero ugotować. Od kiedy stosuję jej radę, wszyscy znajomi pytają mnie co robię, że moje ziemniaki zawsze smakują inaczej od innych. Sprawdź i wypróbuj tego sposobu.

Gotuję ziemniaki inaczej niż wszyscy. Poznaj niezawodny sposób

Zazwyczaj wrzucamy obrane ziemniaki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. To klasyczny sposób, który staje się po jakimś czasie po prostu nudny. Warto wtedy przygotować je inaczej. Jak?

Na początku cienko obierz ziemniaki, a potem dobrze je umyj. Pokrój je na pół jeśli są naprawdę duże, a średnie i małe zostaw w całości. Nigdy nie krój ziemniaków do gotowania, bo stracą swój smak. Przełóż je do garnka, a następnie zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli,  trochę masła oraz około szklanki mleka. Wymieszaj i zostaw je w lodówce na 30 minut przed gotowaniem. Dodatkowo możesz dodać świeże łodygi kopru lub po prostu wsypać trochę mrożonego koperku. I gotowe, podawaj ziemniaki z sosem i zrazem, smacznego!

REKLAMA

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA