Twarożek jest jedną ze zdrowszych i smaczniejszych propozycji na pożywne śniadanie. Jego największą zaletą jest łatwość przygotowania i fakt, że możemy go zrobić samodzielnie!
Przepis na domowy twarożek jest niezwykle łatwy, dzięki czemu poradzi sobie z nim każdy. Co ważne, do jego przyrządzenia potrzeba zaledwie dwóch składników!
Składniki:
świeże mleko, tłuste – co najmniej 3,2 %
sok z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
2 litry świeżego mleka wlewamy do garnka i doprowadzamy do jego wrzenia. Następnie dolewamy sok z cytryny i zmniejszamy ogień, po czym gotujemy przez kilka minut. Po tym, jak powstanie twarożek, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do ostudzenia.
Następnie sito nakładamy na dużą miskę i wykładamy w nim gazę. Twarożek intensywnie przecedzamy i zostawiamy na 45 minut do całkowitego odciśnięcia. Po tym czasie ściągamy go z gazy i przekładamy do szczelnie zamykanego pojemnika.