Jabłecznik z budyniem to popis mojej babci. Jest najsmaczniejszy na świecie

jabłecznik z budyniem i kruszonką
fot. screen Youtube / Becia gotuje

Jabłecznik z budyniem to obłędnie smaczny deser, któremu nie sposób się oprzeć. Kruche ciasto, prażone jabłka i warstwa kremowego budyniu to wybitne połączenie. Receptura mojej babci słynie w całej rodzinie i jest tak prosta, że nawet podołają jej początkujący kucharze. Zatem pieczenie czas zacząć!

REKLAMA

Pomysł na kruche ciasto wypełnione po brzegi masą jabłkową i budyniem

Pachnący wanilią i cynamonem jabłecznik możesz podać oczywiście na deser, lecz sprawdzi się także jako podwieczorek, np. do filiżanki „małej czarnej”. Poczęstuj nim gości, a na pewno każdemu posmakuje i prośby o dokładki będą nieuniknione. Uważam, że moja babcia jest mistrzynią deserów, a jej receptura na luksusowy jabłecznik, to jedna z najlepszych, z jaką miałam do czynienia. Deser robię dosyć często, bo jest łatwy i szybki, a do tego zawsze się udaje i rodzina go zachwala. To mój flagowy wypiek.

Do tej niesamowitej słodyczy możesz podać np. lody i bitą śmietanę, a będzie jeszcze pyszniej.

Przepis babci na jabłecznik z budyniem i kruszonką

Składniki:
200 g masła
350 g mąki
1 jajko
70 g cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1200 g jabłek szara reneta
pół litra mleka
1 budyń waniliowy
cukier puder

REKLAMA

Przygotowanie:
Mąkę wysyp na stolnicę, dorzuć pokrojone zimne masło, cukier puder i proszek do pieczenia. Siekaj produkty za pomocą noża na drobną kruszonkę. Dodaj jajko i zagniataj na jednolitą masę. Przekrój ją na 2 równe części i obie porcje zawiń osobno w folię i schowaj do zamrażalnika.

Ugotuj budyń według przepisu na opakowaniu, dosładzając wskazaną ilością cukru.

Obierz jabłka, pokrój na ćwiartki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój owoce w plastry i umieść w garnku. Dodaj do nich cynamon i gotuj pod przykrywką ok. 10 minut, aż staną się miękkie, pamiętaj, aby czasami zamieszać masę.

Piekarnik nastaw na 180°C. Przyda ci się blaszka o wymiarach ok. 21 x 28 cm. Jedną część ciasta wyciągnij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na dno blachy, potem wyrównaj i lekko uklep. Rozprowadź masę jabłkową, a potem masę budyniową.

REKLAMA

Wyjmij pozostałe ciasto z zamrażalnika i rozdrobnij na tarce wprost na budyń. Włóż jabłecznik do piekarnika i piecz przez około 45 minut, aż będzie złocisty. Wypiek udekoruj cukrem pudrem i podawaj.

Sprawdź też przepis na legendarne ciasto czekoladowe ze śliwkami.

Podziel się: