Nudna kanapka z szynką czy jajecznica na śniadanie to nic nadzwyczajnego. Jeśli szukacie czegoś bardziej oryginalnego, mamy dla was coś w sam raz. Jajka sadzone to danie na bogato, które na pewno wam się spodoba. Chrupiące grzanki z chleba wybitnie komponują się z lekko ściętym białkiem i smacznym płynnym żółtkiem.
Jajka sadzone w toście to znakomita odskocznia od porannej monotonii. Zamknięty w apetycznej ramce przysmak nie tylko nie rozpłynie się na patelni, ale także oczaruje niesamowitą dysharmonią – delikatnego środka i chrupiącej warstwy zewnętrznej.
Specjał z poniższej receptury nie jest trudny w wykonaniu. Nie musicie podawać pieczywa obok, wystarczy, że zrobicie z niego chrupiącą grzankę, wydrążycie środek i umieścicie w nim jajko.
Jajko sadzone w toście. Przepis krok po kroku
Składniki:
4 kromki chleba tostowego (może być pełnoziarniste)
4 jajka
sól i pieprz do smaku
pokrojona natka pietruszki bądź szczypiorek do posypania
masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania:
Wytnij otwory w kromkach pieczywa tostowego. Na patelni rozgrzej tłuszcz, krótko podsmaż na nim kromki – powinny trochę się zrumienić. Wtedy obróć je i do każdego „otworu” wbij 1 jajko. Wszystko dopraw pieprzem, solą i przykryj, smaż przez 2-3 minuty, aby jajka się ścięły. Jajka sadzone w grzance podawaj na ciepło, oprószone natką, szczypiorkiem lub koperkiem. Smacznego.