REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJajko burrito - niezwykła alternatywa jajecznicy. Idealne na śniadanie!

Jajko burrito – niezwykła alternatywa jajecznicy. Idealne na śniadanie!

jajko burrito
YouTube | 매일맛나 delicious day

Jajko burrito to genialny pomysł na śniadanie. Idealnie sprawdzi się wtedy, gdy znudziła się nam klasyczna wersja jajecznicy lub jajek sadzonych, czy też ugotowanych na twardo z majonezem. Poznaj wyśmienity przepis!

REKLAMA

Połączenie pomidora, cebulki, boczku i jajka kojarzy się wszystkim z jajecznicą. Jednak można przygotować ją w nieco innej wersji – burrito. Oznacza to, że wszystkie składniki zawarte są w chrupiącej tortilli. Przepis z pewnością zachwyci każdego, a zwłaszcza tych, którzy nie lubią nudy w swojej kuchni.

Jajko burrito – niezwykła alternatywa jajecznicy. Przepis

Składniki: 

» 2 placki tortilli

» 3 jajka (+2 szczypta soli i pieprzu)

» 4 łyżki mleka

» niecała łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę

» 15g masła

» 40g boczku

» 2 kawałki sera

» 5 pomidorków koktajlowych

» pół cebuli

» łyżka majonezu + ketchup

Przygotowanie: 

Pomidorki posiekaj na drobne kawałki, następnie posiekaj też cebulę i przełóż wszystko do miski. Dodaj trochę soli, następnie wymieszaj. Boczek pokrój na cienkie plastry o szerokości palców u dłoni. Jajka wbij do miski, dodaj sól i pieprz, a potem dolej 4 łyżki mleka i wszystko rozmieszaj widelcem.

Masło rozpuść na patelni, ale pilnuj temperatury, by go nie spalić, następnie wsyp na patelnię czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż przez chwilę, a potem wylej na patelnię roztrzepane widelcem jajka. Nie wysmażaj jej do końca – musi być lekko ścięta i nie sucha. Zdejmij ją z patelni na talerz, następnie podsmaż plastry boczku i zdejmij je również na talerz.

Placki tortilli podsmaż na suchej patelni, tylko do momentu, aż będzie ciepła. Zdejmij z patelni na deskę, a następnie posmaruj placek ketchupem, połóż na placku posiekane pomidorki z cebulą, boczek, porcję lekko ściętej jajecznicy, a potem posmaruj lekko majonezem, a na koniec połóż plasterek sera. Zawiń placek w taki sam sposób, jakbyś zawijał gołąbki z kapusty. Tak zawinięte burrito podsmażaj na patelni zagiętą stroną do dołu, aż będzie rumiane i chrupiące. I śniadanie gotowe! Jest tak pyszne, że z pewnością zrobisz ten przepis nie jeden raz!

Zobacz także:

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA