Jak błyskawicznie rozmrozić chleb? Poznaj niezawodną metodę

chleb
fot. Pixabay

Mrożenie to doskonały sposób na przedłużenie świeżości wielu produktów spożywczych, np. pieczywa. Mrożąc produkty, można znacznie ograniczyć marnowanie pożywienia. Pieczywo na śniadanie będzie świeże i obejdzie się bez wychodzenia do piekarni czy marketu. Jeśli jednak wieczorem zapomnieliśmy wyjąć chleb z zamrażalnika, a rano jest twardy jak skała, możemy go odmrozić w prosty sposób. Poznajcie rewelacyjną metodę.

REKLAMA

Jak błyskawicznie rozmrozić chleb?

Najpopularniejszymi sposobami na ekspresowe rozmrażanie pieczywa są kuchenne sprzęty. Tak więc doskonale sprawdzi się kuchenka mikrofalowa, toster (jeśli ma taką funkcję) czy piekarnik. Aby w kilka chwil rozmrozić produkt, wystarczy wsadzić go do mikrofalówki, włączyć funkcję „rozmrażanie” i ustawić optymalny czas. Niezbędne może okazać się umieszczenie ręcznika papierowego w kuchence. Wchłonie on nadmiar wilgoci, a kromki pozostaną świeże i nie utracą chrupkości.

Rozmrażanie chleba – efektywna i praktyczna metoda

Kolejnym popularnym trikiem jest rozmrażanie pieczywa w piekarniku. Należy wówczas ulokować chleb albo bułki w urządzeniu nagrzanym do temperatury 175°C na 30-40 minut. Ta strategia pozwoli uzyskać świeże i chrupiące pieczywo, które nie będzie gumowate. Warto dodać, że zwilżenie zamarzniętego produktu odrobiną wody przed umieszczeniem w piekarniku pozytywnie wpłynie na smak i utrzymanie struktury. Można też postawić w urządzeniu małe naczynie z wodą i położyć chleb na kratce nad nim.

REKLAMA

Inną metodą na mrożenie produktów piekarniczych jest ich uprzednie poporcjowanie. Za sprawą tej taktyki rozmrażanie będzie proste i błyskawiczne. Kawałki chleba wkładamy do foliowego woreczka, wypuszczamy z niego powietrze, a potem wkładamy do kolejnego opakowania bądź siateczki i dokładnie zamykamy. W ten sposób pieczywo wyjęciu z zamrażarki będzie świeże i wciąż smaczne.

Podziel się: