Owoce i warzywa przed zjedzeniem zawsze trzeba solidnie umyć. Na ich powierzchni mogą bowiem gromadzić się różne zanieczyszczenia, w tym pestycydy. Aby się ich pozbyć, wystarczy zanurzyć dany produkt w specjalnym roztworze. Jego przygotowanie jest bardzo proste, wystarczy połączyć ze sobą dwa składniki. Poniżej wyjaśniamy, na czym dokładnie polega trik.
Jak czyścić owoce i warzywa?
Dla wielu osób zwyczajne opłukanie pod bieżącą wodą jabłka lub marchewki absolutnie wystarczy. I zakładając, że kurz, piasek czy resztki ziemi zostaną usunięte, to środki ochrony roślin nadal mogą na nich pozostawać. Aby usunąć pestycydy, warto sporządzić alkaliczną mieszankę, która sprawnie je rozpuści. Do 1 litra wody wsypujemy 1 łyżkę sody oczyszczonej i mieszamy do chwili, aż proszek się rozpuści. Następnie do takiego roztworu wkładamy owoce czy warzywa i czekamy kilka minut. Nieco dłużej powinny przebywać w nim cytrusy, rzodkiewki, śliwki czy czereśnie, gdyż na nich chemia gromadzi się w sporych ilościach.
Pomocne narzędzie
Czyszczenie owoców i warzyw znacznie usprawni specjalna szczotka. Twardość włosia trzeba dopasować do rodzaju mytego produktu. Miękkie truskawki czyścimy miękką szczotką, a twardsza dobrze sprawdzi się do mycia np. marchewek. Szczotka przydaje się zwłaszcza w przypadku warzyw korzeniowych, które z reguły są oblepione ciężkim do usunięcia brudem. Z pomocą takiego przyboru zanieczyszczenia schodzą o wiele łatwiej.