YouTube | Cafe Delites

Kotlety schabowe są niewątpliwie jedną z najbardziej ulubionych mięsnego dania wśród Polaków. Ich receptura tkwi w idealnym przygotowaniu. Jak zatem to zrobić, aby smakowały jak najlepiej?

Przyrządzanie kotletów schabowych nie jest trudnym zadaniem. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Podczas ich przygotowywania warto jednak pamiętać o kilku istotnych zasadach, które mogą mieć znaczenie w kontekście ich smaku.

Bez wątpienia nie należy smażyć kotletów schabowych zbyt krótko. W takiej sytuacji mięso może być surowe w środku, co z kolei może mieć bardzo szkodliwy wpływ na nasz organizm i doprowadzić do zatrucia pokarmowego.

Z drugiej strony, nieodpowiednie jest również zbyt długie smażenie. Mięso wówczas będzie suche i przypalone. Warto zatem wiedzieć, że idealny czas smażenia na solidnej porcji dobrze rozgrzanego tłuszczu wynosi po 2 minuty z każdej strony.

Dodatkowo warto wiedzieć, że najlepszymi rodzajami tłuszczu do smażenia kotletów schabowych są tradycyjny smalec, oleje roślinne i masło klarowane. Każdy z nich zapewni nieco inny smak.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: Cezary K.

Redaktor strony ShareInfo.pl | Kategorie tekstów: Wiadomości, Kulinaria