Na smak karkówki wpływa sposób i długość jej pieczenia. To, jak długo będziemy ją piec, zależy głównie od wagi mięsa. Ciekawym przepisem na karczek podzieliła się Ania Starmach.
Ile czasu piec karkówkę?
Gdy zamierzamy piec karkówkę w całości, pamiętajmy, że na każdy 1 kg mięsa przypada około 50 minut pieczenia w temperaturze 180°C. Natomiast, jeżeli pieczenie dotyczy mięsa w plastrach, ten czas należy skrócić o połowę.
Podczas pieczenia karczku nadrzędną rolę odgrywa odpowiednia temperatura. Gdy zamierzamy piec karkówkę w 220°C, wtedy mięso w plastrach włóżmy do pieca na kwadrans, a mięso w całości pieczmy dłużej, bo aż 30 minut. Jeżeli chcemy piec karkówkę dłużej, lecz w niskiej temperaturze (w ok. 150°C), wtedy mięso w całości pieczmy 1,5 godz., a te w plastrach – 45 minut.
Przepis Ani Starmach na karkówkę
Na swojej stronie internetowej Ania Starmach zamieściła własny sposób na karkówkę. Jurorka programu MasterChef twierdzi, że karczek będzie soczysty i smaczny, gdy upieczemy go w rękawie. Starannie dobrana kompozycja ziół wydobędzie z mięsa niepowtarzalny aromat.
Składniki:
1 kg karkówki
liść laurowy
oregano
majeranek
oliwa z oliwek
ziele angielskie
sól
czosnek
ostra papryka
pieprz
Wykonanie:
Wszystkie przyprawy wymieszaj z oliwą i nasmaruj nimi karkówkę. Zamarynowane mięso włóż do lodówki na parę godzin. Następnie przełóż je do rękawa i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Długość pieczenia zależy od masy karkówki (na 1 kg przypada 50 min pieczenia). Mięso doskonale smakuje z rozmaitymi sosami np. sosem musztardowym lub barbecue. Świetnym dodatkiem do karkówki jest sałatka jarzynowa lub mizeria i przypieczone ziemniaki.